31. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehaste lahkumine parandab Eesti ekspordinäitajaid

Võõrkapitalil töötavate tehaste kolimine odava tööjõu ning madala maksukoormusega piirkondadesse parandab Eesti kaubavahetuse bilanssi, kuna paisutab ekspordinumbreid.

Ehkki mais aeglustus masinate ja seadmete ekspordi aastane kasvutempo mõnevõrra, ulatudes 10 protsendini, võib selle kategooria lõikes oodata ekspordi kiirenemist, sest väliskapital lahkub massiliselt Eestist.

Statistikaameti teabe ja levi talituse juhataja Aira Veelmaa kinnitas aripaev.ee-le: "Jah, kui mõni ettevõte oma tehase mujale ja siit seadmed sinna viib, siis kajastub see ekspordis."

Veelmaa lisas, et statistikat uurides tuleb arvestada, et grupis "masinad ja seadmed" sisalduvad ka mitte-tööstusseadmed.

Kui 2004. aastal veeti masinaid ja seadmeid välja 20 mld krooni väärtuses, siis 2005. ja 2006. aastal kasvas väljaveo maht jõudsalt, ulatudes vastavalt 27 miljardi ja 29,8 miljardi kroonini. 2007. aastal kajastus statistikas masinate ja seadmete väljavedu 26,3 miljardi krooni ulatuses.

Tänavu esimese viie kuuga on eksporditud 12 miljardi krooni väärtuses masinaid ja seadmeid.

Samas, masinate ja seadmete impordinumbrid on ekspordinumbritest tunduvalt suuremad. Kui 2004. aastal toodi neid siia 29,7 mld krooni eest ja aasta hiljem 39,6 mld eest, siis 2006. aastal kasvas impordinumber juba 42,6 miljardini. 2007. aastal võttis seadmete sissevedu pisut hoogu maha - neid toodi 38,1 miljardi väärtuses.

Tänavu viie kuuga on masinaid seadmeid imporditud 15,4 miljardit krooni eest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077