Statistikud näevad masinate ja seadmete ekspordis allhanget

Statistikaameti majandusstatistika osakonna
väliskaubandusstatistika talituse juhataja Allan Aron ütles, et lõviosa masinate
ja seadmete ekspordist toob elektroonika allhange.

"Kui ettevõte viib oma tehase sisseseade teise riiki, kajastub see tõepoolest väliskaubandusstatistikas ekspordina. Kui Eestisse ehitatakse tehas, kajastuvad nii ehitusmaterjalid kui ka tehase sisseseade meie impordina, ka sellisel juhul, kui tehing toimub sama ettevõtte erinevate allüksuste vahel," selgitas Aron. Nii ekspordi- kui ka impordistatistikas kajastub seadmete omahind.

Aron lisas, et likvideeritud tehaste sisseseade eksport moodustab kogu masinate ja seadmete ekspordist vaid marginaalse osa. "Kindlasti ei saa väita midagi sellist, et masinate ja seadmete eksport on kasvanud sellepärast, et suletud tehaste sisseseadet eksporditakse," ütles ta.

"Peamise osa Eesti masinate ja seadmete ekspordist moodustab kaupade re-eksport pärast allhanketööd ning olulisemad sihtriigid on Rootsi, Soome ja Venemaa. Re-eksporditakse mobiiltelefonide komponente, elektroonikakomponente ja muud sarnast. Masinate ja seadmete impordis olid 2008. aastal olulisemateks saatjariikideks Soome, Saksamaa ja Rootsi," märkis Aron.

Transiit impordi- ja ekspordistatistikas reeglina ei kajastu. "Kui on tegemist kaupade vahendamisega, kus kaup müüakse näiteks Eestis edasi või lastakse kaup Eestis vabasse ringlusesse, kajastub see Eesti väliskaubandusstatistikas, kuid masinate ja seadmete grupis ei ole kaupade vahendamine Eesti kaudu nii oluline kui teistes kaubagruppides nagu mineraalsed kütused ning transpordivahendid," rääkis Aron.

"Kui kapital lahkub Eestist ja kapitali lahkumisega kaasneb ka füüsiliste kaupade liikumine, siis väliskaubandusstatistikas näidatakse need liikumised selles kuus, kui kaup reaalselt ületab Eesti piiri," märkis Aron.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara