8. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järjekordne välismaalaste tehas pani Eestis uksed kinni

Juuli keskel pani uksed kinni kolme aasta eest Rootsist tootmise Eestisse kolinud ja Sõmeru vallas telekommunikatsiooniseadmete kaitsemajakesi tootnud Flexenclosure OÜ.

Kui maailma juhtivatele farmaatsia- ja naftafirmadele moodulkomplekse ehitav Pharmadule Emtunga AB oma tootmise Eestisse tõi, räägiti sellest kui kogu riigile olulisest välisinvesteeringust. Rootslased lubasid siinsetelt ettevõtetelt igal aastal 50 000–60 000 töötunni ulatuses allhanget tellida.

Tootmise kolimiseks koondas tööstuskontsern Pharmadule Emtunga Rootsis 40 inimest, sisseseadmine Sõmeru vallas maksis 8,5 miljonit krooni. Juba 2005. aasta algul pakkus firma Eestis tööd 15 inimesele, kuid enne sulgemist oli ettevõttes umbes sama palju töökäsi.

Ametlikult on Flexenclosure praegu alles likvideerimisel, kuid firma kontakttelefonilt pole enam võimalik kedagi kätte saada. Märtsikuu viimasel päeval äriregistrisse jõudnud Flexenclosure 2007. aasta majandusaruandes pole likvideerimisest aga veel sõnakestki.

Tõsi, Flexenclosure majandusnäitajad halvenesid mullu järsult. 2006. aasta 59,3 miljoni kroonine müügikäive ja 15,3 miljoni kroonine kasum kahanesid 10,4 miljoni krooniseks käibeks ning 4,4 miljoni krooniseks kahjumiks.

Nagu varemgi, müüs Flexenclosure kogu toodangu emaettevõttele, kuigi saatis kauba otse lõppklientidele. 2007. aasta suuremad tellimused tulid Teracom AB-lt ning Rootsi kaitseväelt.

Flexenclosure töötas 2007. aastal alla oma tootmisvõimsuse, nentis ettevõtte juhataja Bo Stefan Gunnar Jern majandusaruandes. Võrreldes 2006. aastaga langes müügitulu 17%. Eelkõige oli see emafirma süü, sest kõik ressursid suunati turuvajaduste uuringutele ning tootearendusse, põhjendas aruanne.

2008. aastal planeeris firma juhtkond taastada käibe vähemalt 2006. aasta tasemele. Tootmisse pidid tulema alternatiivse energiaallikaga majad, mis võimaldavad alandada telekomiseadmete kaitsemajade ülalpidamiskulusid, seisis majandusaruandes firma lähituleviku kohta.

Flexenclosure likvideerimine tuli ilmselt nii ettevõtte siinsele juhtkonnale kui ka töötajatele ootamatult. Firma praegune ainuomanik Goldcup M 1993 AP võttis tehase sulgemise otsuse vastu napilt kuu aega pärast majandusaasta aruande esitamist äriregistrile.

Flexenclosure töötajad said firma likvideerimisest teada mais, tunnistas aripaev.ee-le Sõmeru vallavolikogu esimees Vahur Liivak, kes ka ise töötas varem selles ettevõttes.

"Ma olin töövõtja, töö lõppes seal 15. juulil. Ettevõte on juuli lõpu seisuga sisuliselt kinni pandud," selgitas Liivak, miks firma telefonil keegi enam ei vasta.

Liivaku sõnul tuleks ettevõtte sulgemise põhjustest rääkida firma tegevjuhil ning likvideerijal Evi Abelil. Töötajaid otsuse tagamaadesse ei pühendatud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077