8. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pharmadule: palga kiire kasv ja inflatsioon teeb muret

Rootsi ehituskontserni Pharmadule asepresident Andreas Palmlund ütles aripaev.ee-le, et välismaisele tootmisettevõttele teeb ettevõtte tulumaksu muutmisest rohkem muret siinsete palkade kiire kasv, inflatsioon ning euro kasutuselevõtu edasilükkumine.

Palmlund kinnitas, et Jüris asuv moodulmajade tehas Eestist niipea ära ei koli. Miks Sõmeru tehas kinni pandi, Palmlund öelda ei osanud, kuna Pharmadule müüs telekommunikatsiooniseadmete kaitsemajakeste tootmisüksuse umbes pooleteise aasta eest Rootsi ettevõttele Goldcup M 1993 AB-le.

"Müüsime selle ettevõtte, sest see polnud meie põhitegevus," selgitas Palmlund. "Tootmisettevõtet pole kerge kolida," rääkis ta samas Jüri tehnoparki püsti pandud tehasest, mida hoopis laiendatakse. "Oleme Eesti tehase ja selle töö kvaliteediga rahul," lisas mees.

Palmlundi sõnul Eesti tulumaksuseaduse muudatused neid ei mõjuta, kuna firmal pole plaanis Pharmadule OÜst kasumit välja võtta. "See pole kasumi-, vaid kuluüksus," ütles kontserni tippjuht ning märkis, et hoopis rohkem kui maksumuudatused, mõjutab välismaiseid tootmisettevõtteid Eesti tööjõu hind.

Palmlund tunnistas, et Eestis tõusis palk viimastel aastatel hüppeliselt, kuid tootlikkus sellele järele ei tulnud. "Palgad ja tootlikkus on kahtlemata probleem. Tootlikkus pole kasvanud," ütles ta.

"On raske ennustada, kuidas palgad tulevikus kasvavad, mida teeb inflatsioon ning millal võetakse kasutusele euro," loetles Palmlund väliskapitali varitsevaid riske.

Farmaatsia- ja naftafirmadele moodulkomplekse tootval Pharmadule AB-l on kaks tehast, millest üks asub Rootsis ja teine Eestis.

Möödunud aastal teenis Eestis asuv tehas Pharmadule OÜ 33,8 miljoni kroonise käibe juures 1 miljon krooni kasumit. 2006. aasta tõi siinsele tootmisettevõttele 27,5 miljoni kroonise käibe juures miljoni kroonise kahjumi.

Pharmadule OÜs töötas mullu ligi 40 inimest. Majandusaasta aruandest nähtub, et tänavu kasvab firma töötajate arv üle 100.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077