Eesti toiduainetööstused sihivad süsinikneutraalset ja jäätmevaba tulevikku
Avatud toidutööstuste nädala raames läbi viidud küsitlusest selgub, et Eesti toiduainetööstused muutuvad üha keskkonnasõbralikumateks ning suuremateks tulevikusihtideks on ressursside kokkuhoidmine, jäätmevaba tootmine ja süsinikneutraalsus.
Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp kinnitab, et hoolimata hetkeolukorrast on Eesti toiduainetööstustel mõtted tulevikku suunatud. Foto: Raul Mee
„Tänavune avatud toidutööstuste nädal on pühendatud kestliku toidusüsteemi tutvustamisele, milles suur vastutus langeb ka toidutööstuste õlgadele. Kuigi elame mitme keerulise kriisi tippajal ning olukord nii Eesti, kui maailmaturul on keeruline ja rohkesti väljakutseid pakkuv, ei loobu meie tööstused ka pikemast strateegilisest mõtlemisest ning mõeldakse üha tõsisemalt sektori süsinikjalajälje vähendamisele,“ ütles Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
Traditsioonilise avatud toidutööstuste nädala raames tutvustavad Eesti toidutootjad tarbijatele oma igapäevatööd. Üritus toimub tänavu taas virtuaalselt ning selle aasta fookusesse on võetud kestliku toidu tootmine ja kestlik toidusüsteem, kus on oma roll ka tarbijal.
Riik peab energiakriisi lahendamisel arvestama kõikide toiduainetööstusettevõtete vajadustega ning leevendusmeetmeid rakendama ka suurematele toidutootjatele, leiavad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Toiduainetööstuse Liit.
Valitsuskoalitsiooni eelarvenõupidamisel otsustati laiendada elektri universaalteenust ka mikro- ja väikestele ettevõtetele, kuid keskmistele ja suurettevõtetele seni pole valitsuse poolt antud selget signaali. Ligi 90% toidutootmise turust moodustab just suuremate tootjate toodang ning kui hinnalagi ei laiene ka peamistele toidutootjatele, on toidu hinnatõus vältimatu.