Autorid: Kristjan Kurg, Linda Eensaar • 10. oktoober 2022

Rootsi eksportiv ettevõtja koondab töölisi: see on valus!

Skandinaavia kinnisvarahinnad ja ehitusturg on pöördunud langusesse ning see räsib eksportivaid Eesti ettevõtjaid. Moodulmajade ehitaja sõidab sel aastal veel seniste lepingute najal, kuid mööblitööstur on pidanud juba kärpima ja koondama.
Neiser Groupi juhatuse esimees Jori Pekka Ala-Jyrä loodab Skandinaavia kukkumise asendada Saudi Araabia ja Dubaiga.
Foto: Liis Treimann

Pehmet mööblit tootva Neiser Groupi juhatuse esimees Jori Pekka Ala-Jyrä tõdes, et kuna ettevõtte tootmismaht on sel aastal kukkunud umbes kolmandiku võrra, siis on tulnud juba töötajaidki koondada. "See on valus, sest jube keeruline on töötajaid saada ja ei tahaks nendest lahti saada, aga igalt poolt tuleb kärpida,” tõdes Ala-Jyrä Äripäevale antud intervjuus.

Ala-Jyrä lisas, et just Rootsi turul hakkas mööbli nõudlus juba aasta esimese pooles kukkuma ja langus on senini jätkunud. “Rootsi on kukkunud päris kõvasti, seal ilmselt hakkabki majanduskriis tulema,” nentis Ala-Jyrä. Aasta teises pooles on aga nõudluse langus ka ülejäänud Euroopasse jõudnud. Ta tõi välja, et tellimusi on vähemaks jäänud nii Hollandis, Saksamaal kui ka Belgias. Viimases on Ala-Jyrä sõnul “väga nutune seis”.

Peamiseks tellimuste arvu languse põhjuseks peab Ala-Jyrä hinnatõusu. Ta arvab, et suurte energiaarvete hirmus on inimesed diivanite ostmise lihtsalt edasi lükanud.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077