Autor: Mait Kraun • 18. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: tsingi hind langes; Hiina majanduskasv oodatust suurem

Hiina lipp
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: tsingi hind langes järsult; Hiina majanduskasv oodatust parem; rauamaak hakkas taanduma; kuld kukkus nelja kuu põhja; nafta püsis stabiilsel tasemel, bensiin odavnes.

Sellel nädalal avaldatud Hiina majanduskasv oli oodatust parem, mis toetas baasmetallide hindu. Nädala lõpuks olid paljud metallid aga miinuses, sest pakkumine kasvas ning Euroopa kehvad majandusandmed mõjusid negatiivselt.

Rauamaak hakkas samuti taanduma, sest kaevandusfirma Vale SA avas uuesti suure kaevanduse ning Austraalia ja Brasiilia eksport on elavnemas. Naftahinnad püsisid stabiilsel tasemel, bensiin odavnes, aga diislikütus kallines.

Tsingi hind langes järsult

Tsingi hind langes neljapäeval viimase kuu madalaima tasemeni, sest Londoni metallibörsi varud kasvasid ning Euroopa kehvad majandusandmed võtsid baasmetallide sära.

Samas pakkus baasmetallidele kolmapäeval toetust Hiina majanduskasvu andmed. Neljapäeval hakkas dollar kallinema ning Saksamaa tööstussektori aktiivsuse langes – mõlemad faktorid asusid metalle survestama.

Tsingi varud tõusid Londoni metallibörsil (LME) 73 575 tonnini, mis on viimase kahe kuu kõrgeim tase, selgub börsi andmetest.

“Üleüldiselt on baasmetallid näidanud nädala lõpus nõrkust, tsink on seda trendi juhtimas, sest varud on kasvanud 11 protsenti,” ütles ING analüütik Warren Patterson.

Kui vaadata suuremat pilti, siis selle kuu alguses langesid LME tsingi varud madalaima tasemeni alates 1998. aastast, sest metalli töötlemisel tekkisid pudelikaelad. See pani hinnad kiiresti tõusma. Nüüd on aga trend pöördumas.

Nädala lõikes odavnes tsink kokku 5 protsenti, 2759 dollarini tonnist.

Hiina majanduskasv oodatust parem

Hiina valitsus teatas sellel nädalal, et 2019. aasta esimese kvartalis kasvas riigi majandus 6,4 protsenti – see oli oodatust parem number. Kuna Hiina tarbib enam kui poole maailmas toodetud baasmetallidest, siis omab riigi majanduskasv hindadele suurt mõju.

Näiteks alumiiniumi hind tõusis Hiinas neljapäeval 14 110 jüaanini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 3. detsembrist. 14 000 jüaani tase on psühholoogiliselt tähtis barjäär, mille ületamise järel võib oodata hindade kallinemise jätkumist.

Teistest toorainetest odavnes tina 1,1 protsenti ja nikkel kaotas 1,9 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 20 405 ja 12 660 dollarit.

Rauamaak hakkas taanduma

Rauamaagi hinnad on pärast kiiret kallinemist taanduma hakanud, sest turuosalised prognoosivad pakkumise kasvu, vahendab Reuters.

Nimelt teatas kaevandusfirma Vale SA, et avab uuesti Brucutu kaevanduse, mille iga-aastane tootmine ulatub 30 miljoni tonnini.

Analüütikud ja investorid nägid seda negatiivse signaalina, sest lühiajaline pakkumine peaks nüüd kasvama. Ka Austraalias on eksport jälle elavnemas, sest troopilised tsüklonid on kadunud.

14. aprilli lõppenud nädalal kasvas Brasiila ja Austraalia rauamaagi eksport kokku 2,82 miljoni tonni võrra, 18,86 miljoni tonnini, selgub Mysteeli andmetest.

Samas peaks ka nõudlus tugev püsima. “Tööstusfirmade ja ehitussektori nõudlus terase järele püsib hea, mille tõttu on ka terasehinnad ja marginaalid taastuma hakanud,” ütles Marex Spectroni analüütik Hui Heng Tan.

Kuld kukkus nelja kuu põhja

Kulla hind kukkus peaaegu nelja kuu madalaima tasemeni, sest dollar tugevnes. Samas pakkus nädala lõpus väärismetallidele tuge Euroopa majandusandmete halvenemine.

Kulla untsihind langes nädalaga 1,4 protsenti, 1275 dollarini. Hõbe taandus 0,4 protsenti ja unts maksab 14,95 dollarit.

“Eurotsooni majandusandmed olid head ja halvad. Turud on segaduses, ei teata, mis saama hakkab. Euroopa Keskpank on intresside osas ootel, mis pakub kullale tuge,” ütles Quantitative Commodity Researchi analüütik Peter Fertig.

Plaatina odavnes 1,2 protsenti, pallaadium lisas aga 1,6 protsenti.

Nafta püsis stabiilsel tasemel, bensiin odavnes

Naftahinnad püsisid sellel nädalal stabiilsena. WTI odavnes 0,7 protsenti, Brent kallines 0,5 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 63,69 ja 71,58 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,7 protsenti, 706,3 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 0,9 protsenti ja kerge kütteõli lisas 0,2 protsenti. Maagaas odavnes 0,1 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077