Autor: Tanel Raig • 22. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kumb veab Eesti tööstust: puidu vs elektroonikatööstus

Eelmisel aastal panustas majanduskasvu tegevusaladest kõige enam töötlev tööstus ning hulgi- ja jaekaubandus. Palju räägitud elektroonikatööstuse kõrval oli tööstussektoritest suurim panustaja hoopis puidutööstus.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina andmetel oli elektroonikatööstuse panus majanduskasvu 0,18 protsendipunkti, puidutööstuse osa oli 0,26 protsendipunkti. Elektroonikatööstuse kehvema esituse taga oli aasta esimene pool, kui lisandväärtus sektoris langes. Seevastu aasta teine pool oli väga tugev ja elektroonikatööstuse panus töötleva tööstuse tegevusalade hulgas kõige suurem. Kui möödunud aasta neljandas kvartalis oli töötleva tööstuse panus majanduskasvu 0,9 protsendipunkti, siis elektroonikatööstus üksi andis sellest üle poole (0,54 protsendipunkti), koos puidutöötlemise ja puhastatud naftatoodete tootmisega (põlevkiviõli tootmine) oli panus 1,34 protsendipunkti.

Viimastel aastatel ongi töötlevas tööstuses kõige enam suurenenud puidutöötlemise ja põlevkiviõli tootmise panus. Tänavu jaanuaris on küll jätkunud ka elektroonikatööstuse tugev kasv. Samas on elektroonikatööstuse uued tellimused olnud juba kaks kuud tugevas languses. Tellimuste tugev vähenemine juba kaks kuud järjest on risk elektroonikatööstuse tootmismahu kiire kasvu jätkumisele.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077