Kumb veab Eesti tööstust: puidu vs elektroonikatööstus

Eelmisel aastal panustas majanduskasvu tegevusaladest kõige enam töötlev tööstus ning hulgi- ja jaekaubandus. Palju räägitud elektroonikatööstuse kõrval oli tööstussektoritest suurim panustaja hoopis puidutööstus.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina andmetel oli elektroonikatööstuse panus majanduskasvu 0,18 protsendipunkti, puidutööstuse osa oli 0,26 protsendipunkti. Elektroonikatööstuse kehvema esituse taga oli aasta esimene pool, kui lisandväärtus sektoris langes. Seevastu aasta teine pool oli väga tugev ja elektroonikatööstuse panus töötleva tööstuse tegevusalade hulgas kõige suurem. Kui möödunud aasta neljandas kvartalis oli töötleva tööstuse panus majanduskasvu 0,9 protsendipunkti, siis elektroonikatööstus üksi andis sellest üle poole (0,54 protsendipunkti), koos puidutöötlemise ja puhastatud naftatoodete tootmisega (põlevkiviõli tootmine) oli panus 1,34 protsendipunkti.

Viimastel aastatel ongi töötlevas tööstuses kõige enam suurenenud puidutöötlemise ja põlevkiviõli tootmise panus. Tänavu jaanuaris on küll jätkunud ka elektroonikatööstuse tugev kasv. Samas on elektroonikatööstuse uued tellimused olnud juba kaks kuud tugevas languses. Tellimuste tugev vähenemine juba kaks kuud järjest on risk elektroonikatööstuse tootmismahu kiire kasvu jätkumisele.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara