Autor: Raigo Neudorf • 7. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad: kvalifitseeritud tööjõu puudus on tõsine probleem

Eesti üheks suurimaks probleemiks on kvalifitseeritud tööjõu puudus, nentisid ettevõtjad Kersti Kracht ja Enn Veskimägi Swedbanki konverentsil „Rahakool - majandus ja meie.“

„Väikeettevõtja suurimateks probleemideks Eestis on puudulik õiguskaitse ja seeläbi liberaalne suhtumine võlgnikesse, aga ka kvalifitseeritud tööjõu puudus,“ loetles Kracht oma ettekandes põhiprobleeme.

Tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi märkis, et suurimad probleemid ongi tööturul - üheaegselt kummitab nii töö- kui ka tööjõupuudus.„Samas annab tulemusi kutseharidusreform, koolid on renoveeritud ja kaasaegse sisseseadega, juba on kutsekoolidesse konkurss - nii et kutsehariduse trend on hakanud muutuma,“ ütles Veskimägi.„Teisalt pürgib ikka veel väga suur osa noori gümnaasiumisse, sealt minnakse ülikooli - seda tuleks kindlasti reguleerida, ka gümnaasiumi pääsemise nõuded vajaksid ülevaatamist,“ nägi Veskimägi võimalust reformideks.Viimaste uuringute kohaselt plaanib aga suur osa Eesti töötajaid oma kvalifikatsiooni parandada, et seeläbi rohkem teenida, selgitas Swedbanki Eraisikute Teabekeskuse juht Anne Sägi.„Kvalifikatsiooni parandamine on levinuim sissetulekute suurendamise viis enne uue ja paremini tasustatud töökoha otsimist, seda võimalust plaanivad kasutada ühtviisi palju kõik need Eesti elanikud, kes oma tulude suurendamise osas lähema aasta jooksul võimalust näevad, ent mõnevõrra rohkem kõrgeimat sissetulekut omavad, kõrgema haridusega ning nooremad inimesed,“ rääkis ta.„Tööturul on eelkõige puudu erioskustega töölistest, seega lisavad täiendavad oskused töökoha otsingutel lisaväärtuse, ent neil ametikohtadel pakutav palk ei pruugi ühtida juba keskmisest kõrgema palga saaja tulevikunägemusega,“ toonitas Sägi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077