Autor: Aivar Hundimägi • 9. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia ostis USA ettevõtte

Eesti Energia ostis USA põlevkiviarendusega tegeleva ettevõtte Oil Shale Exploration Company (OSEC) kõik aktsiad.

OSEC on põlevkivi arendusprojektidega Utah osariigis tegelenud alates 2005. aastast ning talle kuulub suurim eraomandis olev kompaktne põlevkivivaru Utahs. Eesti Energia eesmärgiks on Utahs paiknevate varude baasil välja arendada põlevkivitööstus võimsusega kuni 57 000 barrelit põlevkiviõli päevas, teatas Eesti Energia. 

”Eesti jaoks on tegemist unikaalse võimalusega pakkuda maailma ühele suurimale riigile seda, mida nad vajavad –  tehnoloogiat, mis võimaldaks kasutusele võtta seni seisvad põlevkivivarud ja suurendada seeläbi riigi energeetilist sõltumatust,“ ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Tehingu sõlmimise järel omandab Eesti Energia põlevkivivarud hinnangulise suurusega 3,1 miljardit tonni ning selles sisalduva õli kogus ulatub 2,1 miljardi barrelini. Projekti arendus kuni ehituse alguseni võtab tänase parima teadmise kohaselt aega neli aastat ja ehitus ise seejärel 3-4 aastat.

"Meie majanduslik kasu tuleb projekti väärtuse kasvatamisest arendusfaasis ja meie unikaalse põlevkivi töötlemise tehnoloogia müümisest Ameerikasse,“ selgitas Sandor Liive. Sarnaselt Jordaaniaga on ka USA arendusprojekti arendusfaasis kavas kaasata täiendavaid finantsinvestoreid ning tööde teostamisel rakendada Eesti teadlasi ja spetsialiste.

Liive sõnul on OSECi projekt parim põlevkivi arendusvõimalus USAs arvestades asukohta, varusid, seni tehtud ressurssi hindamist ning teostavus- ja geoloogilisi uuringuid. "Ära on tehtud ka märkimisväärne töö suhete loomisel kohaliku kogukonna ja teiste huvirühmadega,“ sõnas Liive. OSEC on ka ainuke ettevõte, kes omab Utahs US Bureau of Land Managementi poolt väljastatud põlevkivi uuringu-ja arenduslitsents.

Pärast OSECi omandamist keskendub Eesti Energia projektide arendamisele Eestis, Jordaanias ja USAs. Mõlemas rahvusvahelises arendusprojektis on Eesti Energia roll olla projektide arendaja ja eestvedaja ning Enefit-tehnoloogia tarnija põlevkiviõli tootvale tehasele. Ülejäänud põlevkivi omavates riikides on fookuses tehnoloogia müük.

Tehing on lõplik peale USA valitsusasutuse Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) heakskiitu. Poolte kokkuleppel on tehingu maksumus konfidentsiaalne.

Eesti Energia (väljaspool Eestit kaubamärk Enefit) on rahvusvaheline energiaettevõte, mis tegutseb Eestis, Lätis, Leedus, Soomes ja Jordaanias. Eesti Energia tegeleb põlevkivi kaevandamise, põlevkiviõli-, elektri- ja soojuse tootmisega ning elektri ja teiste energiaga seotud lisateenuste müügiga.

TAUST

USA on 70%ga maailma suurimate põlevkivivarude omanik ning samas ka suurim potentsiaalne turg, mis impordib ligi 12 miljonit barrelit vedelkütuseid päevas.

Erinevad ettevõtted alates suurtest naftafirmadest kuni väiksemate arendajateni on viimastel aastatel alustanud erinevaid projekte, et võtta kasutusele sealne põlevkivi õlitootmiseks. Kui see juhtub, saab USA katta soovi korral olulise osa praegusest nafta impordist kodumaise põlevkiviõli toodanguga. Sellel on suur strateegiline väärtus Ameerika Ühendriikidele pidades silmas, et ligikaudu pool USA väliskaubanduse defitsiidist tuleneb nafta impordist.

Utah osariik toetab põlevkivitööstuse arendamist ja kohalik omavalitsus on väljendanud oma igakülgset toetust, et põlevkivitööstus võimalikult kiiresti tekiks.

Utah-i lähikonnas asub mitmeid rafineerimistehaseid, milles on võimalik toorõli ümber töödelda ja saada kaasaegsetele mootorikütuste kvaliteedinormidele vastavaid tooteid. Ajakiri Forbes valis 2010. aastal Utah parima äri- ja majanduskeskkonnaga osariigiks USAs.

Eesti Energia omandatud põlevkivivaru on kõrge kvaliteediga ja asub suures osas eramaal, mis annab Eesti Energia hinnangul hulga eeliseid võrreldes projektidega, mis paiknevad eranditult föderaalvalitsuselt renditud maadel.

Jordaanias rajab Eesti Energia koos partnerite YTLPI (YTL Power International) ja NEI-ga (Near East Investment) põlevkivitööstust, mis hõlmab endas ca 38 000 barrelilise päevatoodanguga õlitehast ning kuni 900 MW võimsusega põlevkivielektrijaama. Eesti Energiale kuuluv kontsessiooniala Jordaania suurimas põlevkivimaardlas sisaldab hinnanguliselt üle kahe miljardi tonni põlevkivi ning see omakorda ligi miljard barrelit põlevkiviõli.

Eesti Energia alustas esimese uue põlvkonna tehnoloogiat kasutava põlevkiviõli tehase rajamist 2010. aastal Narva lähistele Auverre olemasoleva õlitehase kõrvale. Tööd kulgevad plaanipäraselt ning tehas valmib 2012. aastal. Täna toodab ettevõte kahe Enefit-140 tootmisseadme abil ligi 1,3 miljonit barrelit põlevkiviõli aastas, millele uus õlitehas lisab ligi kaks miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit m³ uttegaasi. Uue tehasega on integreeritud 35MW auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse tootes sellest elektrit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077