Autor: Sirje Rank • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootslastele elektribörsi kaosest soolane arve

Selle aasta jaanuaris oli elektri hind Põhjala elektribörsil NordPool eriti heitlik, mis kokkuvõttes tähendab Rootsi tarbijatele lisakulu 720 miljonit Rootsi krooni ehk 1,1 miljardit Eesti krooni, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Iga kolmas Rootsi majapidamine ei ole elektri hinda fikseerinud – nendele tuleb jaanuari elektriarve eriti krõbe, kirjutab leht.

Jaanuaris kõikus elektri hind NordPooli börsil päeva sees kohati mitmesaja protsendi võrra, kuna ilm oli külm ja mitmed tuumajaamad töötasid hooldustööde tõttu vähendatud võimsustega. Keskmiselt tuli jaanuaris elektri hinnaks 130 ööri kWh ehk ligi kaks Eesti krooni. See on 30 ööri võrra kõrgem hind kui 2009. a jaanuaris.

Elumaja omanikule tuleb jaanuarikuu arve mullusega võrreldes ligi 700 Rootsi krooni kallim, ütles Energiaturuinspektsiooni turujärelevalve osakonna juht Tommy Johansson.

Nordpool oli jaanuaris ägeda kriitikatule all, kuid Johanssoni sõnul on tegemist hästi toimiva turuga. „Elekter on unikaalne kaup, seda tuleb toota ja tarbida üheaegselt ning seda mõjutab ka ilmastik. Nii ongi börsil suured hinnakõikumised,“ ütles ta.

Küll aga möönab Johansson, et turg vajab suuremat läbipaistvust. Praegu kujuneb hind oksjonilaadses olukorras, kus pakkumised on salajased.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077