28. mai 2009

Kunda konkureerib Jönköpingi, Kemi ja Äänekoskiga

Metsäliitto ja Vapo on alustamas koostööprojekti eesmärgiga rajada Läänemere piirkonda vedelate biokütuse tehas, mille asukoha kandidaatideks on Soomes Kemi ja Äänekoski ning Rootsi Jönköpingi kõrval ka Kunda Eestist.

Nendes paikkondades hakatakse tegema mõõtmisi, et hinnata tehase keskkonnamõjusid. Jätkatakse ka teiste võimalike asukohtade väljaselgitamist.

Tulemuste põhjal teevad osapooled investeerimisotsuse, mis valmib mitte varem kui 2010. aasta jooksul. Toorainena hakkab tehas kasutama mitmesuguseid metsatöötlemise jäätmeid, turvast drenažeeritud rabadest ja päideroogu. Lõpptoodeteks on sünteetilised vedelad biokütused ja biogaasid, mis valmistatakse näiteks gaasistamisel ja Fischer-Tropschi tehnoloogiatel põhinevate osaprotsessidega.

Projekti fookuses on tegevuse ärimajanduslike võimaluste väljaselgitamine. Juhul kui investeerimisotsus vastu võetakse, rajavad osapooled võrdse osalusega ettevõtte, mis jätkab tehase ettevalmistustöid.

Metsäliittol ja Vapol on tähelepanuväärsed puu ja turba toorainevarud, mille kulutõhusat kasutust tahavad osapooled üheskoos parandada. Soomel on esmaklassilised eeldused olla teerajajaks kodumaistel toorainetel põhinevas vedelate biokütuste äritegevuses.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077