Autor: Agnes Ojala • 12. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: Poola ja Leedu erimeelused on ületatavad

Majandusminister Juhan Parts kommenteeris Äripäevale Poola ja Leedu vahel puhkenud tüli, seoses uue tuumajaama ehitusega. Partsi kommentaar on järgmine:

„On selge, et strateegiliselt olulistes projektides ei ole lihtne kokku leppida, eriti kui mõni osapool oma positsioone pidevalt muudab. Loodan siiski, et Leedu ja Poola erimeelsused on ületatavad. Uute võrguühenduste rajamine on kasulik nii Poolale kui kõigile Balti riikidele, ühiseid huvisid seega on. Leedu uus tuumajaam on võimalik 2016. aastaks valmis ehitada küll, kuid seda üksnes eeldusel, et projektiga liigutakse praegusest kiiremini edasi.“

Teatavasti ähvardab Poolakate väljapressimine Balti tuumaprojekti kraavi ajada, sest kolmapäeval puhta formaalsusena plaanitud uue tuumajaama ehituse allkirjastamine Vilniuses toimuval energiakonverentsil lükkus määramatusesse.

Nimelt teatas eelmise nädala keskel Poola majandusminister Piotr Wozniak, et nemad tahavad vähemalt 1200 MWh ehk enam kui kolmandikku tuumajaama elektrist. Wozniak ähvardas, et kui nad seda ei saa, pidurduvad kõik energiaprojektid Leedu ja Poola vahel, sealhulgas kaabli rajamine kahe riigi vahele. Esimese reaktsioonina jätsid Poola majandusministri avalduse peale Leedu peaminister Gediminas Kirkilas ja president Valdas Adamkus ära juba planeeritud kohtumised Wozniakiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077