5. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poola ja Leedu vahel puhkes energiasõda

Täna Leedus pressikonverentsil esinenud Poola majandusminister Piotr Wozniak pressis Leedult välja tuumajaama projektis kolmandiku suurust osalust.

Poola majandusminister vihjas sellele, et kui Poola ei saa Leedu uues tuumajaamas kolmandiku suurust osalust, siis Leedu ja Poola vahele rajatava energiasilla projekt võib edasi lükkuda.

Minister ei soovinud täpsustada mis ajani võib projekt võib edasi lükkuda. „Küsimus ei ole ajas, vaid tingimustes,” märkis ta.

Poola majandusministri avalduse peale jätsid Leedu peaminister Gediminas Kirkilas ja president Valdas Adamkus ära algselt planeeritud kohtumised Wozniakiga. Ametlikku põhjendust kohtumiste ärajätmisele ei antud.

Leedu tuumajaama võimsuseks on planeeritud 3400 mW. Poola tahab 1000-1200 mW sellest võimsusest. Leedu aga omakorda 1250 mW. Sellisel juhul jääks Eestile ja Lätile jagada 950-1150 mW.

Poola allkirjastas Leeduga 2006. aasta septembris kavatsuste protokolli rajada 200 kilomeetrit pikk ja 400kilovoldine ühendus kahe riigi elektrisüsteemide vahel. 400-650 miljonit eurot maksvaks projektiks loovad riigifirmad Polskie Sieci Elektroenergetyczne SA ja Lietuvos Energija ühisettevõtte. Ühendus võiks valmida orienteeruvalt 2015. aastal. Leedu ja Poola kutsusid ka Eesti ja Läti energiakompaniisid energiasilla projektiga ühinema.

Eelmise aasta juulis kutsus Leedu Poolat osalema ka kolme Balti riigi ühiselt kavandatavas Ignalina tuumajaamaprojektis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077