• 27.08.25, 12:15

Uuring: Eesti toidutootmise edu sõltub kodumaisest töötlemisest, liha- ja aedviljatootmine jääb haavatavaks

Eesti toidujulgeoleku ja põllumajandussektori stabiilsuse kriitiline tegur on kodumaine töötlemisvõimekus, selgub Eesti Maaülikooli teadlaste värskest raportist. Uuring toob esile, et Eesti suudab ise katta oma teravilja- ja piimatoodete vajaduse, ent liha ja aedviljade puhul ollakse jätkuvalt suures sõltuvuses impordist.
Raporti koostamist juhtis Eesti Maaülikooli maamajanduse ökonoomika tenuuriprofessor Rando Värnik.
  • Raporti koostamist juhtis Eesti Maaülikooli maamajanduse ökonoomika tenuuriprofessor Rando Värnik.
  • Foto: Väinu Rozental
„Tugevused on teraviljakasvatuses ja piimatootmises, kuid kasumlikkust piiravad tootmissisendite kallinemine ja toorme madal väärindamine,“ ütles raporti koostamise juht, Eesti Maaülikooli maamajanduse ökonoomika tenuuriprofessor Rando Värnik. Tema sõnul ei saa toidujulgeolekut käsitleda pelgalt tootmismahuna – määravaks saavad töötlemise ja logistika võimekus.

Seotud lood

Uudised
  • 22.07.25, 08:00
Euroopa Liidu uus eelarve- ja põllumajanduspoliitika seab ohtu toidujulgeoleku ja tööstuse konkurentsivõime
Euroopa toidutööstuse esindusorganisatsioon FoodDrinkEurope hoiatab, et Euroopa Komisjoni kavandatav ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) ümberkujundamine ja uue eelarveraamistiku ettepanek ohustab Euroopa toidujulgeolekut, tööstuse konkurentsivõimet ja rohepöörde elluviimist. Toidutööstus kutsub üles looma sektoripõhist tegevuskava ning säilitama ÜPP iseseisvust, et vältida investeeringute hääbumist ning turumoonutusi.
Uudised
  • 26.08.25, 10:11
Toiduliit nõuab valitsuselt mõjuanalüüsi toidukäibemaksu langetamise kohta
Toiduliit pöördus valitsuse poole nõudmisega algatada sisuline arutelu toiduhindade tõusu leevendamiseks ning koostada põhjalik mõjuanalüüs toiduainete käibemaksu võimaliku alandamise mõjudest.
  • ST
Sisuturundus
  • 25.08.25, 09:00
Täppismehaanika ja automatiseerimine terviklahendusena
Steelhouse Group Estonia OÜ ja 1UP Technology OÜ viisid koostöös Estoveri piimatööstusega ellu uue riivjuustu ja juustukuubiku transpordiliini projekti. Eesmärk oli luua uuenduslik, retseptipõhiselt konfigureeritav ja automatiseeritud tootmisliin, kus toimuks automaatne maitseainete ja muude lisandite doseerimine, samuti ka liinide automaatne pesemine. Lahendus pidi olema lihtsalt hallatav ja suuteline vajadusel korrigeerima inimlike vigade tõttu tekkinud sisendvigu – tänu nutikale juhtloogikale ja paindlikule automatiseerimissüsteemile.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele