Autor: Harro Puusild • 14. märts 2022

Robotite ekspert Andie Zhang: automatiseerimise kõige olulisem samm on alustamine

Väikesed ja keskmise suurusega tööstusettevõtted, kes pole veel jõudnud oma tehaseid palju automatiseerida, peaksid tegema esimese sammu, milleks on alustamine, ütleb tööstuskontserni ABB robotiseerimise ekspert ja insener Andie Zhang.
ABB tööstusrobotite ekspert ja insener Andie Zhang esineb 17. märtsil konverents-messil "Tark tööstus 2022: Uus tase".
Foto: ABB

Andie Zhang, kes esineb ka 17. märtsil toimuval konverents-messil "Tark tööstus 2022: Uus tase" märgib, et automatiseerimine ja tööstusrobotite kasutuselevõtt jätkab lähiaastatel kiiret kasvu kõikides tööstusharudes ja igas suuruses ettevõtetes. "Seega esimehe samm on alustamine," ütleb ekspert.

Jätkub intervjuu Andie Zhangiga.

Mis on teie hinnangul kõige olulisemad sammud või reeglid, millega peaks tehase tehnoloogilisel arendamisel arvestama?

Kui me räägime väikese ja keskmise suurusega ettevõtete tehastest, mida on veel vähe automatiseeritud, siis kõige olulisem samm on alustamine. On kindel, et lähiaastatel on robotiseerimist ja automatiseerimist oodata kõikides tööstusharudes ning igas suuruses ettevõtetes. Seega esimehe samm on alustamine.

Nendel ettevõtetel, kes hakkavad alles mingit tehnoloogiat kasutama, soovitan alustada lihtsamate rakendustega. Näiteks pick-and-place (võta ja aseta - toim) lahendusest, masinahooldusest või vähem keerulisematest töölõikudest, näiteks koostest.

Esmakordsetele tööstusrobotite kasutajatele oleks hea valik koostöörobotid, sest need on suuruselt kompaktsemad ja seega lihtsamini käsitsetavad. Ühtlasi on koostöörobotitel palju sisseehitatud kasutusmugavust tõstvaid funktsioone, mis võimaldavad esmakordsetel kasutajatel robotiga töötada. Samuti on neil ka integreeritud turvafunktsioonid, mis võimaldavad inimesega tihedalt koostööd teha.

Üks eelis on ka see, et kui kasutaja alustab oma automatiseerimisteekonda koostöörobotiga, siis on edaspidi võimalik seda skaleerida sama brändi suuremate tööstusrobotitega, sest programmeerimine ja kasutajaliides on samad. Mulle meeldib selle kohta öelda, et alusta algajana, lõpeta eksperdina.

Tule osalema!

Andie Zhang esineb 17. märtsil konverents-messi "Tark tööstus 2022: Uus tase" õhtusel üritusel, kus kõneleb 4 olulisest robotiseerimise trendist.

Programmi ja registreerimisvõimaluse leiab SIIT.

Tööstusrobotite kasutuselevõtmine kasvab kiiresti. Milline on robotite tulevik ja millised uued tööstusharud või ettevõtted võiksid robotitest kasu saada?

Tõepoolest, robotite kasutuselevõtmine kasvab väga kiiresti ja lähiaastatel tuleb roboteid ainult juurde. Selle põhjuseks ongi just laienemine uutesse tööstusharudesse ja segmentidesse.

Traditsiooniliselt on tööstusrobotid levinud valdavalt autotööstuses, seejärel lisandus elektroonikatööstus, kuid viimastel aastatel oleme näinud tugevat nõudlust näiteks logistikasektorist, mille taga on e-kaubanduse areng. Samuti on nõudlus kasvamas tervishoiusektoris - mida on toetanud ka koroonapandeemia -, kus robotid testivad laborites miljoneid proove, ehitavad tervishoiuseadmeid ja transpordivad haiglates ravimeid.

Teine segment, mis sellest kasu saab, on väikese ja keskmise suurusega ettevõtted, sest uue põlvkonna koostöörobotid on kompaktsemad ja kergemini kasutatavad.

Te olete insener ja robotite ekspert. See valdkond on suur osa teie elust. Milline on teie lugu? Kuidas ja miks te just selle valdkonna valisite ning mis teid selles motiveerib?

Mu isa oli insener ja seetõttu otsustasin juba üsna varakult inseneriõppesse mina. Samas on mind alati huvitanud inimlik aspekt ehk kuidas inimesed ja tehnoloogia saaksid omavahel suhelda. See on see, mis mind koostöörobotite puhul kõige rohkem huvitab. Nende eesmärk ei ole inimest asendada, vaid nad on siin selleks, et aidata inimesel oma ülesandeid kiiremini ja kvaliteetsemalt täita.

Praegu on käimas aastakümme, mil robootika ja automatiseerimine tööviise muudavad ning ühiskonda arendavad. Ma näen meid ümbritsevas maailmas lõputult võimalusi robotite kasutamiseks ning kõige selle realiseerumine on minu jaoks väga põnev teekond.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077