29. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: nafta hind 26 kuu tipus

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Pallaadum ja plaatina jõudsid üle 16 aasta pariteeti; rauamaagist on saanud tooraineturgude peksupoiss; alumiiniumi hinnatõus kergitas Alcoa aktsiat; nafta hind tõusis 26 kuu tippu, bensiin kallines.

Pallaadium ja plaatina jõudsid pariteeti

Pallaadiumi ja plaatina hinnad jõudsid esmakordselt 16 aasta jooksul pariteeti, kirjutab Reuters.

Mõlema väärismetalli nõudluse prognoosid on sarnased. Nii plaatinat kui ka pallaadiumit kasutavad autotootjad katalüüsneutralisaatorite tootmiseks. Plaatinat kasutatakse rohkem diiselautodes, mille populaarsus on alates Volkswageni 2015. aasta emissiooniskandaalist langenud.

Pallaadium on samal ajal kasu saanud sellest, et inimesed ostavad aina rohkem bensiinimootoriga autosid. Samuti oodatakse kasvu hübriid-elektriautode puhul, mille puhul üheks kütuseks on tavaliselt bensiin.

Elektriautode võidukäik

„Kõik see jutt, mis me oleme elektriautode tulevikust kuulnud, mõjub hästi eelkõige pallaadiumi jaoks. Elektriautode võidukäik toob turule palju bensiini-elektri hübriidautosid,“ ütles Mitsubishi analüütik Jonathan Butler.

„Pallaadiumil on tuul tiibades, sest investorite huvi on suur. Lisaks sellele on turule tulnud palju spekulante, kes hoiavad turgu üleval,“ nentis Butler. „Füüsiline nõudlus on Hiinas olnud tänavu väga suur.“

Plaatina hind langes nädalaga 2,1 protsenti ja unts maksab 924 dollarit. Pallaadium kallines aga 2,6 protsenti ning untsi eest tuleb välja käia 939 dollarit.

Rauamaagist on saanud tooraineturgude peksupoiss

Rauamaagist on saanud tooraineturgude peksupoiss – selle hind on langenud septembris 20 protsenti ning kardetakse, et langus võib jätkuda ka viimases kvartalis.

Sellel nädalal langes rauamaak veel 4,8 protsenti ning tonn maksab praeguseks juba 62,89 dollarit. Veel septembri alguses maksis tonn 78 dollarit.

„Me arvame, et rauamaagi hind püsib surve all ka järgmises kvartalis,“ ütles investeerimisfirma Sucden Financiali analüütik Geordie Wilkes. Globaalne nõudlus kasv saab olema 2017. aasta teises pooles madalam, aga turul on jätkuvalt palju pakkumist, nentis ta.

Rauamaagi hind on jätkanud langust, sest kardetakse, et Hiina jõuline kampaania õhusaaste vähendamiseks kukutab ka riigi terasetootmist. Terasetootmise vähenemine tähendab aga seda, et nõudlus rauamaagi järele kukub samuti. Ka investeerimispank Goldman Sachs on hoiatanud, et rauamaagi odavnemine võib jätkuda.

„Terasetootmine hakkab langema ning selle tõttu väheneb ka nõudlus rauamaagi järele. See on viimase hinnalanguse põhjus,“ ütles Wilkes.

Alumiiniumi hinnatõus kergitab Alcoa aktsiat

Alumiiniumitootja Alcoa aktsia tõusis kõrgeima tasemeni alates 2008. aastast, sest alumiiniumi hinnad tõusevad, vahendab Bloomberg.

USA suurima alumiiniumitootja Alcoa aktsia tõusis eelmisel nädalal kõrgeima tasemeni alates finantskriisi algusest. Põhjuseks on eelkõige alumiiniumi hinnatõus viie aasta tippu.

Viimasel ajal on metalli hinda toetanud spekulatsioonid, et Hiinas plaanitakse tootmist veelgi vähendada. Nimelt andis Henani provintsi Jiazuo valitsus ettevõtetele korralduse emissioone vähendada 30protsendi võrra. Seda peavad firmad tegema poole aasta jooksul.

„Hiina võitleb saastega ning see paneb seisma suure osa tööstusest,“ ütles investeerimisfirma JonesTrading Institutional Servicesi ETFide kauplemise juht Dave Lutz. „Kaasa on aidanud ka dollari üldine langustrend.“

Alumiiniumi hind tõusis Londoni metallibörsil 20. septembril 2194 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2012. aasta septembrist. Viimase 12 kuu jooksul on alumiinium kallinenud 38 protsenti.

Nafta hind tõusis 26 kuu tippu

Nafta hind tõusis sellel nädalal viimase 26 kõrgeima tasemeni, sest Türgi on lubanud piirata Iraagist eksporditava nafta hulka.

Nimelt on kurdidel plaan iseseisvuda ning Türgi on vastukaaluks lubanud piirata Iraagist eksporditava nafta hulka. Kahe riigi vahelist torujuhet mööda liigub iga päev 700 000 barrelit toornaftat.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga 1,8 protsenti ja WTI lisas samuti 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 57,34 ja 51,4 dollarit. Nädala keskel jõudis Brent ka 58,6 dollarini, mis on viimase 26 kuu kõrgeim tase (viimati oli hind nii kõrgel 2015. aasta suvel).

Ka bensiini hind on hakanud uuesti tõusma. Rotterdami 95 bensiin kallines sellel nädalal 4,4 protsenti, 598,5 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077