Autor: Harro Puusild • 1. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Masinaliit: tööstus oluliselt rohkem fookusesse

Triin Ploompuu
Foto: Erakogu
26. jaanuaril ilmunud tööstuse erilehes uurisime, mida tööstussektori erialaliidud uuelt aastalt enim ootavad. Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Triin Ploompuu sõnul tuleks riigil tööstus senisest oluliselt rohkem fookusesse võtta.

Mida uuelt aastalt enim ootate?

Järgneb Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Triin Ploompuu kommentaar: 

Masina- ja metallitööstus on ärilises mõttes 2017. aasta osas optimistlik. Ettevõtted väärivad kiitust – süvenevast tööjõukriisist hoolimata on riskitud tehaste laiendamisega, investeeritakse uutesse seadmetesse, püütakse tõsta toodete lisandväärtust ja leida tootmises lisaefektiivsust. 

Mõned ettevõtted on end “üle müünud” ja tuleb neile pöialt hoida, et nad suudaksid antud tingimustes oma lubadused piisava kvaliteedi ja tarnekindlusega täita.Mida me aastalt ootame? 

Tähelepanu haridusele

Kui 2016. aastal valmis OSKA raport, mis tegeles tööjõu ja oskuste kaardistamise ja

prognoosimisega masina- ja metallitööstuses, siis ootame riigisektori organisatsioonidelt ja õppeasutustelt reaalseid tegevusi, mis aitaksid kaasa ühiselt tööjõuga seonduvate probleemide lahenduste leidmisele. 

Heaks näiteks toon Tartu Kutsehariduskeskuse, kellega koostöös viime läbiaprillis metallinädala Tartus, mille raames külastame masinatööstuse praktikutega koole. 

Selliseid projekte on vaja teha rohkem, sest noored ei tea kuigipalju tööstusest. 

Laenutõuge

Meie sektori ettevõtjad ootavad huviga majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt disainitud laenuprogrammi, mis stardib juunis ja mida saab kasutada efektiivsuse tõstmiseks, protsesside automatiseerimiseks või IT-lahenduste kasutusele võtmiseks. 

Antud initsiatiiv aitab masina- ja metallitöö väikseid ja keskmisi ettevõtteid veidigi Tööstus 4.0-le lähemale. Ootame, et see tõuge annab meie sektorile hoogu jätkata pideva arendamisega. 

Tööstuspoliitika paika

Eesti majanduse jaoks võiks pärast ministrite vahetusi üldiselt olla prioriteet tööstuspoliitika loomine ning vastava tegevuskava ellu viimine, sest teistes riikides on tööstus oluliselt rohkem fookuses ning kahjuks on need meie konkurentriigid.

Eesti Masinatööstuse Liitu ootab ees sündmusterohke aasta. Näiteks Hannoveri messi ühiskülastus, Tampere messi Alihankinta ühisstend, Eesti oma messi Instrutec korraldamine ja väljasõit Lätti TechIndustry messile. Lisaks veel mitmesugused projektid. 

Kindlasti loob Euroopa eesistumine võimaluse kõikidele huvilistele Eesti tööstusettevõtteid ja tooteid tutvustada. Eesti Masinatööstuse Liidu märksõnaks on ja jääb koostöö, meie kogukonnas ja infoväljas on kõigile palju kasulikum sees olla.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077