Autor: Tanel Raig • 16. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robert Kitt: Hoiame tööstustele oma kraanid lahti

Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Robert Kitt kinnitab, et Swedbank ei näe eilsel ja tänasel päeval oma klientide finantseerimises mingit erinevust, ehk rahaturge tabanud segadused pole mõjutanud laenamist tööstusettevõtetele.

Kiti sõnul on maailmamajandus olnud ebakindel juba alates 2007. aastast, kuid just sellises ebakindlas keskkonnas on viinud töösturid ekspordiga oma käive kasvule. Meie põhiline risk on, et meie ostjad ei suuda oma kaupa enam müüa, räägib Kitt. Laias laastus on tema sõnul meie ostjad Soome, Rootsi ja Saksamaa töösturid, kes müüvad kaupa Aasiasse. Selle piirkonna riikide (Hiina, India, kuid ka Kagu-Aasia) areng on jõudnud aga punkti, kus pead tõstab ka kodumaine tarbimine, mistõttu ei olda enam ainult allhankijad USA tarbijatele. „Kokkuvõttes, globaalne majanduslangus ei mõjutaks meid otseselt, vaid ainult kaudselt, ja kuni suudame oma toodangut turustada, püsime ka konkurentsis,“ leiab Kitt.

„Swedbank ei näe eilsel ja tänasel päeval oma klientide finantseerimises mitte mingit erinevust,“ kinnitab Kitt. „Soovime teha äri, mis oleks jätkusuutlik, ehk hoida oma kraanid lahti samasuunaliselt mõtlevate klientide jaoks majandustsükli igal hetkel.“

Kitt möönab, et USA ja euroala probleemid on murettekitavad. „Kuid mis on nüüd selles uudisvoos niivõrd uut? Muutus S&P reitingus on märgilise tähtsusega, ning börsid on sellele ka vastavalt reageerinud, kuid kas pole börsid ka kõvasti ülespoole liikunud, kui Kreeka esimene abipakett "õnnestus“?“ arutleb ta.

Ta peab ka praegu valikuliselt õigeks tööstuste investeerimist tootmismahtude kasvatamisse. „Üldiselt ei ole aga viimasel kahel aastal investeeritud niivõrd mahtude kasvatamisse, kui just turustusprotsessi ja efektiivsuse tõstmisse. Kui on leitud uusi turge ja tellijaid, siis tuleb nende nõudmised rahuldada. Lihtsalt igaks juhuks ei investeeri täna aga enam ükski ettevõtja,“ leiab Kitt.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077