Autor: Alyona Stadnik • 11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektribörs: odavaim elektri hind on Eestis

Eelmisel nädalal oli elektri börsihind Eesti hinnapiirkonnas madalam kui Soomes ja Leedus, selgub Eesti Energia blogist.

Eelmisel nädalal langes elektri börsihind Eesti hinnapiirkonnas keskmiselt 40,5 euroni megavatt-tunni eest (nädal varem 52,9 €/MWh, -23,6%, -12,5 €/MWh). Leeduga võrreldes oli hind Eestis madalam. Nädal varem oli Leedus madalam hind kui Eestis. Hinnavahe Soomega kasvas eelmine nädal, kuid Soomes oli elekter keskmiselt üle 42 €/MWh kallim, kirjutab Eesti Energia oma blogis.

Möödunud nädalal oli elektri börsihind Soomes keskmiselt 82,5 €/MWh (nädal varem 85,5 €/MWh, -3,5%). Leedus oli elektri börsihind keskmiselt 44,9 €/MWh (48,1 €/MWh, -6,6%).

Eelmisel nädalal mõjutasid Soome hindu nädala sees paiknenud riigipüha ja teistest Põhjamaadest külmemad ilmad. Hüdroreservuaaride tasemed on Põhjamaades endiselt madalad, kuid eelmisel nädalal olid üle hulga aja ajaloolistest keskmistest kõrgemad sademete tasemed ja temperatuurid. 2012. aasta Soome baasenergia tarne hind langes eelmisel nädalal 50,7 €/MWh-st.

Eestis ja Leedus mõjutas hindu elektrienergia import. Eelmise nädala hinnagraafikut vaadates on näha, et tiputundide hinnad olid Eesti hinnapiirkonnas enamus ajast oluliselt madalamal kui Soomes. Eesti laupäevaste madalate hindade taga oli Estlinki kaabli rivist väljaminek. Kaabel ise läks katki juba neljapäeva õhtul pärast kell 21 ja reaalselt ei toimunud elektri müüki kaabli kaudu kuni laupäeva hommikuni. Kaabel saadi korda taas laupäeval pärast kella 8. Börsisüsteemi olid reedeks juba pakkumised tehtud enne Estlinki kaabli katkestuse toimumist.

Suure hinnavahe tõttu Soome ja Eesti vahel kasutati Estlinki kaablit vaid elektrienergia ekspordiks. Eelmisel nädalal eksporditi Soome 52,6 GWh (keskmiselt 313 MW, -47 MW).

Eesti hinnapiirkonna keskmised hinnad olid Soome hindadest eelmisel nädalal 42,1 €/MWh madalamad (nädal varem 36,6 €/MWh madalamad). Tiputundidel olid hinnad Eestis keskmiselt 43,6 €/MWh (Soomes 83,8 €/MWh), mitte-tipu tundidel 37,3 €/MWh (Soomes 81,2 €/MWh). Eesti kõrgeim tunni hind oli eelmisel nädalal 59,4 €/MWh, Soomes 93,1 €/MWh. Leedus oli kõrgeim hind eelmisel nädalal 54,6 €/MWh. Elektrienergia börsihind Leedus oli eelmisel nädalal keskmiselt 4,5 €/MWh kõrgem kui Eestis (nädal varem 4,8 €/MWh odavam).

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077