Autor: Alyona Stadnik • 11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru Õlu juht elektrihinnast: võrdleme hinda kohalikul turul

Viru Õlu juhatuse liige Ott Licht jälgib elektribörsi pidevalt ning arvab, et Eestit ei tohiks Põhjamaa hindadega võrrelda. Pigem tuleks võrrelda, mida teeb elektrihind kohalikul turul.

„Mina jälgin igapäevaselt elektribörsi. Esiteks sepärast, et üle kokkulepitud võimsuse tuleb meil börsilt juurde osta. Teiseks, et üldse tundma õppida elektribörsi käitumist,“ kommenteeris Licht.

Lichti sõnul on  viimase poole aasta jooksul börsil pakutav olnud oluliselt kallim, seepärast  pole neil tasunud üle kokku lepitud võimsuse ka juurde osta. Statistikat jälgides olid I ja II kvartal eelmisel aastal tegelikult odavamad kui pragune hinnatase.

„Me ostame elektrit kokkuleppehinnaga Eesti Energialt, selle hinnatase on kõrgem kui hetkel börsil. Samas kogu võimsust börsilt ostes oleksime aasta lõikes ostnud kindlasti kallimalt,“ lausus Licht.

Tema sõnul on vale võrrelda meie hindu Põhjamaade omadega. Pigem tuleks võrrelda seda, mis on elektrihind kohalikul turul teinud, see on rohkem mõtlemapanev. Põhjamaad on ilmselt juba ammu kohandunud taolise hinnatasemega.

„Alates vabale turule sisenemisest oleme hakanud igapäevaselt elektritarbimist jälgima, vajadusel ka piirama,“ rääkis Licht avatud elektrituru kogemusest.

Eesti Energia blogist selgub, et eelmisel nädalal Eesti hinnapiirkonnas elektri börsihind on madalam võrreldes Soomega ning Leeduga. Eesti elektri börsihind on olnud pidevalt madalam kui Skandinaavias, viimastel nädalatel on aga hinnavahe mitmekordistunud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077