Rootsi tuumajaamad võivad põhjustada uue elektrihinna ðoki

Alakoormusega töötanud Rootsi tuumajaamad tõid läinud aastal Põhjala elektritarbijatele hinnanguliselt 25 miljardit Eesti krooni suurema elektriarve ning ähvardavad uue hinnaðokiga ka eeloleval talvel, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

"See on kahjuks arvestatav risk. Rootsi tuumajaamad toodavad praegu elektrit vaid 40% ulatuses installeeritud võimsusest ega suurenda tootmist oluliselt enne hilissügist. Kuna samal ajal on olnud ka hüdroenergia tootmine märkimisväärselt väiksem, on elektri hind püsinud juba mitu viimast kuud 45-50 ööri peal kW/h (76-85 senti). Sellistel tasemetel on hinnad tavaliselt vaid talvel," ütles lehele energia konsultatsiooni- ja maaklerfirma Bergen Energi Põhjala piirkonna juht Jonas Almqvist.

"Kui arvestada seda, kui palju esines tuumaenergia tootjatel läinud aastal graafikust mahajäämisi ja probleeme, ollakse elektriturul väga mures, et Rootsi tuumaenergia ajab elektri hinna talvel jälle kõrgele," lisas ta.

Bergen Energi on analüüsinud, millist mõju avaldasid Rootsi reaktorite käitusprobleemid mullu elektri hinnale Rootsis ja Põhjala elektriturul.

"Rootsi elektriklientidele tähendab see ca seitsme miljardi Rootsi krooni (11,8 mld Eesti krooni) võrra suuremat arvet üksi viimase aasta eest. Kogu Põhjalas on elektriarved sellest 15 miljardi Rootsi krooni (25 mld Eesti krooni) võrra suuremad," ütles Almqvist. "Elektri hind pole Põhjalas kunagi nii kõrge olnud kui eelmisel talvel," lisas ta.

Keskmiselt oli elektrienergia hind Nordpool Spotis viimasel aastal 53 eurot MWh. Nii kõrget hinda pole nähtud Põhjala elektribörsi käivitamisest saadik. Ebaloomulik on seegi, et pikka aega on elektrienergia hind olnud Rootsis kõrgem kui Saksamaal.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara