Autor: Sirje Rank • 10. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome tööstus naudib kasu euro nõrgenemisest

Euro nõrgenemine USA dollari ja Rootsi krooni suhtes on hea uudis mitmetele Soome ekspordiettevõtetele, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Eksport dollaririikidesse on paranenud ning kui dollar veel paar kuud kallineb, tuleb Soomel juba tänavusi kasvuprognoose kergitama hakata, kirjutab leht.

Aasta algusest on dollar euro suhtes tugevnenud ca 8%.

Enim võidab dollari tugevnemisest Soome metsatööstus, mille kulud on eurodes ning tulud nii eurodes kui dollarites. Samuti tselluloositööstus – tselluloosi dollarihind on läinud aasta kevadest peaaegu kahekordistunud. Paar päeva tagasi andis Metsäliitto, millele kuulub tselluloosi valmistav Metsä-Botnia, positiivse kasumihoiatuse.

Soome saetööstused võidavad nii dollari kui Rootsi krooni tugevnemisest. Soome müüb palju saetooteid näiteks Põhja-Aafrika dollaririikidesse.

Samas on euro nõrgenemisel ka varjuküljed. „Kui euro nõrgeneb liiga palju, kajastub see impordihindades. See mõjutab nii inflatsiooniootusi kui inflatsiooni ennast,“ ütles majandusuuringute instituudi teadur Pasi Sorjonen.

Majandusuuringute keskuse PTT juht Pasi Holm ütles lehele, et kui dollar veel paar kuud tõusujoones jätkab, tuleb Soome selle aasta 3,2% suurust SKP prognoosi tõsta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077