2. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Glaskek Tartu: sentimeeter lisapuitu ei soojenda

Kümme millimeetrit paksem aknaleng ja raam ei suurenda akna soojapidavust, kinnitas Eesti suurima aknatootja Glaskeki tütarettevõtte ASi Galskek Tartu juhataja Gennadi Jõgi.

„Apelleerida 68 ja 78 millimeetri paksuse lengi ja raami puhul paremale soojapidavusele on rumalus,“ ütles Jõgi. „Nende numbrite vahe on niivõrd tühine. Pigem on tegu visuaalse poolega, sest 78 millimeetrisesse raami on kolmekordset klaaspaketti mugavam ja ilusam sisse panna. Kui me tahame saada aga soojapidavamat aknakonstruktsiooni, siis peaks lengi ja raami paksus olema 82, 88 või veel parem kui see oleks sada millimeetrit.“

Jõgi oli väga skeptiline ka aknatootjate suhtes, kes väidavad, et nende toodangu u-väärtus on 1 või isegi alla selle. „Näidaku nad selle kohta Euroopa Liidu sertifitseerimisbüroo poolt välja antud sertifikaati,“ hüüatas Jõgi. „Inimesi lollitatakse u-väärtusest rääkides, sest sageli ei täpsustata, kas see puudutab klaaspaketti või kogu aknakonstruktsiooni. Jah, klaaspaketi u-väärtuse saavad nad küll isegi alla 1, aga kui see klaaspakett pannakse akna sisse, siis on u-väärtus näiteks 1,3 ja rohkem.“

Jõgi kinnitusel vorbivad Glaskek Tartu automaatliinid 68 millimeetri paksuse lengi ja raamiga aknaid, kuid vajadusel suudavad nad toota ka kümme millimeetrit paksema lengi ja raamiga aknaid. „Paksema puitosaga akende osatähtsus on meie toodangu puhul praktiliselt olematu, sest meie toodangu tellija jaoks on hind olulisem kui kasutegur,“ nentis Jõgi. „Kui inimesel on valida odavam toode ja null koma millegagi soojem aken, siis ta igal juhul valib odavama toote.“

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077