11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nitrofert peatab ajutiselt tootmise

Kohtla-Järve väetistetehas Nitrofert otsustas ajutiselt tootmise peatada, kuna töötab juba kolm kuud kahjumiga.

ASi Nitrofert peadirektor Aleksei Nikolajev põhjendas 500 töötajaga ettevõtte kahjumlikkust sellega, et tehase toodangu hind maailmaturul langeb, samal ajal kui selle omahind on tunduvalt kerkinud, kirjutas Põhjarannik.

Nikolajevi sõnul on elektrienergia ettevõttele kallinenud 26 protsenti. Aastas vajab tehas umbes 270 miljonit kilovatt-tundi elektrit, mis on ligikaudu 5 protsenti kogu Eestis müüdavast elektrist. Lõpptulemusena peab Nitrofert selle eest välja käima 3 miljonit krooni rohkem kui aasta tagasi.

Rohelise energia hind on kaks korda kasvanud, raudtee eest tuleb maksta 10 protsenti rohkem, aur on kallinenud peaaegu 30 protsenti, oma teenuste eest küsivad rohkem ka sidusettevõtted. Ühtekokku on tehase igakuised kulud eelmise aastaga võrreldes peaaegu 10 miljoni krooni jagu kasvanud.

Ettevõtte juht märkis, et tehas ei saa jätkuvalt kahjumiga töötada ning avaldas lootust, et ajapikku olukord paraneb ja tootmine jätkub. Tehase töötajaid sundpuhkusele ei saadeta. Osa neist jätkab tööd ja hoiab ettevõtet soojusrežiimil, tegeldakse ka remonditöödega, osa töötajaid aga läheb korralisele puhkusele.

Ukraina miljardärile Dmitro Firtašile kuuluv Nitrofert on viimastel aastatel olnud Ida-Viru üks edukamaid firmasid. Näiteks 2007. aastal teenis ettevõte ligemale miljardilise käibe juures üle 170 miljoni krooni kasumit.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077