2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötleva tööstuse müük välisturgudel mullusest väiksem

Kui varasemalt on müügi langust aidanud kompenseerida ekspordi kasv, siis augustis jäi töötleva tööstuse müük välisturgudele aastatagusele tasemele veidi alla, teatas majandusministeerium.

Majandusaktiivsuse vähenemine ja seetõttu ka töötleva tööstuse toodangu langus iseloomustab peaaegu kõiki Euroopa riike. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud ettevõtjate hinnangul oli nõudlus augustis alla tavapärase taseme, lähikuudel ei oodatud ka olulist toodangu mahu suurenemist, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Statistikaameti andmetel vähenes augustis töötleva tööstuse toodang võrreldes eelmise aasta sama ajaga 7,1%. Osaliselt oli langus tingitud väiksemast tööpäevade arvust, kuid ka tööpäevade arvuga korrigeeritult jäi toodangu mahu muutus miinusesse (-1,8%).

Toodangu mahtu on suutnud kasvatada samad ekspordile suunatud harud, mis on ka viimastel kuudel näidanud positiivseid arenguid – keemiatööstus (toodangu mahu kasv 5%) ning metalli-, masina- ja aparaaditööstus.

Ligi kümnendiku võrra või rohkem kasvas toodang metalltoodete, meditsiini- ja täppisinstrumentide, masinate ja seadmete tootmises, elektrimasinate ja –seadmete toodang suurenes veerandi võrra.

Töötajate arvu vähendada soovivaid ettevõtteid oli rohkem kui neid, kes prognoosivad töötajate arvu suurenemist. Taoline situatsioon valitses peaaegu kõigis tööstusharudes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077