2. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saeveski toodab 20% vähem

Viiratsi Saeveski juht Tõnu Ehrpais ütles, et toodavad juba eelmisest sügises alates umbes 20% vähem ning ka Euroopa eksportturgudel on tarbimine langenud.

„Augustis ei ole oluliselt vähem tootnud, aga kindlasti on selline tendents, kui aastat kokku vaadata,“ kommenteeris Ehrpais täna avaldatud statistikaameti andmeid töötleva tööstuse kohta, kust tuleb välja, et tööstustoodangu mahuindeks eelmise aasta augustiga on langenud 16%.

Hinnalangus Viiratsi Saeveski toodetel jääb võrreldes eelmise aastaga juhi sõnul 20 ja 30% vahele. Samuti on lattu tekkinud ülejääk, aga see on eelmisest aasta sügisest stabiilselt kõrge püsinud.

„Tegelikult seis on mõlemal pool selline nukram,“ kirjeldas Ehrpais, kes nukrale seisule vaatamata kõlab optimistlikult, toodete turustamist nii siseturul kui välisturul. „Tegelikult on saetööstustel suhteliselt lihtne, et kui kodumaal ei vea, siis veab väljaspool ja kui kodumaal veab, siis välja ei ole mõtet vedadagi.“

Ehrpaisi sõnul on kahjuks nii mandri-Euroopa kui Suurbritannia turg, mis on Viiratsi Saeveski põhiturg, väga nõrgas seisus. Samuti ei suudeta veel konkureerida Põhjamaade saeveskitega. „Meie konkurentsivõime võrreldes Rootsi saetööstusega on ekspordis täna väga nõrk nii tooraine kui sisendi hinna poolest.“

Ega turgusid ümber ei tee, tõdes Ehrpais ning ütles, et ehituste alustamise ja puitmaterjali tarbimine on Euroopas vähenenud. Tema sõnul jälgitakse palju just ehituste alustamist ja see on langustrendis.

Vaatamata tootmise vähendamisele ei ole Viiratsi Saeveskil tulnud töötajaid koondada, kuna töötajate arvu on vähenenud voolavuse arvelt. Täiendavat töötajate vähendamist momendil ette ei nähta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077