Autor: Agnes Ojala • 21. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftamull on lõhkemas

Kas naftahinna tekitatud mull lõhkeb? Möödunud nädalal langes barreli hind 16,2 dollari võrra 128,88 dollarini, mis pani kauplejad maailma börsidel mõtlema, kirjutas e24.se.

„Kui mull ei lõhke, siis on see igal juhul selle hea imitatsioon. Eks näis, mis saab. Praegu ei ole küll tahtmist näha tõusvaid hindu,“ kirjutas ameeriklasest naftaanalüütik Stephen Schorck oma päevakommentaaris.

Viimased neli aastat on naftaturul hinnad pidevalt tõusnud. Aasta eest maksis barrel naftat pea poole vähem kui praegu – 70 dollarit barrelist.

Loomulikult on hind kõikunud, kuid igale rekordtasemele on järgnenud veelgi kõrgemad hinnad ja iga langusega on põhi olnud kõrgemal kui varasema tagasimineku korral. Möödunud nädalal aga suudeti see seaduspära murda. 11. juuli rekordtasemelt 147,27 dollarilt barreli WTI nafta eest on nafta hind nüüdseks langenud 12,5%. Kui trend oleks jätkunud, oleks hind pidanud taas tõusma 135 dollari piiril.

Arvatavasti on naftahinna tõusu peatanud kaks asjaolu korraga: nõrgenenud nõudlus ja rahulikum geopoliitiline olukord.

Aasta esimeses pooles langes Ameerikas sõidukikütuse müük 3% ehk enim 17 aasta jooksul. Kuna USA tarbib neljandiku kogu maailmas kasutatavast bensiinist ehk 9 miljonit barrelit päevas, annab see endast tunda.

Samuti toimus möödunud nädalal suurem diplomaatiline läbimurre. USA abivälisminister William Burns osales nädalavahetusel suurimatel otsestel ametlikel läbirääkimistel Iraaniga alates 1979. aastast ehk ajast, mil riik okupeeris USA saatkonna Teheranis.

Positiivsemaid uudiseid tuleb ka Nigeeriast, mille naftatoodang vähenes viimastel aastatel torujuhtmete ja tehaste vastu toimunud mässuliste rünnakute tõttu 20-30%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077