Autor: Agnes Ojala • 22. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OPEC: maailma naftanõudlus kasvab veel 50%

Maailma naftat eksportivate riikide liidu OPEC hinnangul kasvab nõudlus nafta järele kogu maailmas aastaks 2030 praegusega võrreldes 50% võrra, tõusu veavad arenevad riigid.

Oma 2008. aasta maailmaturu ülevaates märkis OPEC, et piisavate naftareservide ja maardlate kasutamise uute meetodite abil suudavad tootjad nõudlust ka rahuldada, kirjutas BBC.

Liit süüdistas praegustes kõrgetes naftahindades nõrka USA dollarit ja spekulante. Kriitikute hinnangul on hinnatõusus aga süüdi just OPEC ise, mis keeldub tootmisvõimsusi tõstmast.

OPECi hinnangul on aastatepikkune periood, mil nafta hind oli madal, viinud selleni, et sektor on alafinantseeritud, mistõttu ei suudeta ka kasvavat nõudlust rahuldada. Nõudluse taga on liidu sõnul arenevad turud, nt Hiina.

"Madalad hinnad olid naftatööstusele halvad ja pikemas perspektiivis olid need halvad ka tarbijaile,“ seisis aruandes.

Pärast aruande avalikustamist ütles OPECi peasekretär Abdullah al-Badri, et OPEC pumpab praegu enam kui piisavalt naftat, kavatseb aga septembris toimuval järgmisel liidu kohtumisel pakkumisnumbrid üle vaadata.

Samas seisis raportis, et 2012. aastaks võib nõudlus nafta järele langeda 31 miljonile barrelile päevas ehk praegusest madalamale tasemele, kuna Euroopa ja USA püüavad oma sõltuvust naftast vähendada. Praegu puuritakse maailmas toornaftat päevas umbes 80 miljonit barrelit. Toodangu tipphetk oli 2005. aasta, mil päevas puuriti u 85 miljonit barrelit naftat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077