Seli: valitsus peaks oma tegevust enam põhjendama

AS Estiko juht ja Tallinna Sadama nõukogu
esimees Neinar Seli ei leia, et riik läheb oma äriühingutest dividendide
võtmisega liiale. Samas ei poolda ta sellistest vahenditest eelarveaukude
lappimist.

„Eks see on omaniku strateegiast sõltuv ja omaniku otsustada, kui palju ta dividende võtab. Ega selle tahte vastu ei saa,“ ütles Seli aripaev.ee-le.

Tema sõnul on loomulik, et ka riigiettevõtted teenivad kasumit ja jagavad seda riigiga, kuid küsitavaks jääb see, milleks saadud raha kasutatakse. „Eks see raha läheb riigile vajalike asjade arenguks. Aga kui sellega on valitsusel vaja täita riigieelarve auke, siis on see teine küsimus. Ses mõttes peaks valitsus oma tegevust võib-olla enam põhjendama,“ rääkis ta.

Seli arvates tuleks selliste ettevõtete puhul, kus on tegemist suurte investeeringutega, põhjust pigem raha ettevõttesse jätta. Raha saaks siis ettevõtte arengusse suunata ja tulevikuks teenima panna. „Sellest tuleks rohkem uusi väärtusi: töökohti ja parema kvaliteediga tööd,“ selgitas ta.

Mõnevõrra oleks Seli hinnangul võinud valitsus oma poliitikat korrigeerida. „Vahel on olukordi, kus dividende võtta on rumalus. Näiteks Tallinna Sadama 100 miljonit krooni. Et seda välja maksta, peame võtma veidi laenu, kuid oleme selles osas rahandusministeeriumiga juba ka kokkuleppele jõudnud. Saame makseid ajatada,“ rääkis ta.

Tallinna Sadam tegi valitsusele ettepaneku, millega riik sel aastal sadama dividendidest ilma jääks. Tänasel valitsuse pressikonverentsil ütles peaminister Andrus Ansip, et ei poolda seda mõtet. „Riigile kuuluvad äriühingud peavad riigile ka kasumit tootma. Ma ei näe põhjust, miks peaksime loobuma Tallinna Sadamast dividendide väljavõtmisest,“ sõnas ta.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara