Autor: Agnes Ojala • 21. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seli: valitsus peaks oma tegevust enam põhjendama

AS Estiko juht ja Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli ei leia, et riik läheb oma äriühingutest dividendide võtmisega liiale. Samas ei poolda ta sellistest vahenditest eelarveaukude lappimist.

„Eks see on omaniku strateegiast sõltuv ja omaniku otsustada, kui palju ta dividende võtab. Ega selle tahte vastu ei saa,“ ütles Seli aripaev.ee-le.

Tema sõnul on loomulik, et ka riigiettevõtted teenivad kasumit ja jagavad seda riigiga, kuid küsitavaks jääb see, milleks saadud raha kasutatakse. „Eks see raha läheb riigile vajalike asjade arenguks. Aga kui sellega on valitsusel vaja täita riigieelarve auke, siis on see teine küsimus. Ses mõttes peaks valitsus oma tegevust võib-olla enam põhjendama,“ rääkis ta.

Seli arvates tuleks selliste ettevõtete puhul, kus on tegemist suurte investeeringutega, põhjust pigem raha ettevõttesse jätta. Raha saaks siis ettevõtte arengusse suunata ja tulevikuks teenima panna. „Sellest tuleks rohkem uusi väärtusi: töökohti ja parema kvaliteediga tööd,“ selgitas ta.

Mõnevõrra oleks Seli hinnangul võinud valitsus oma poliitikat korrigeerida. „Vahel on olukordi, kus dividende võtta on rumalus. Näiteks Tallinna Sadama 100 miljonit krooni. Et seda välja maksta, peame võtma veidi laenu, kuid oleme selles osas rahandusministeeriumiga juba ka kokkuleppele jõudnud. Saame makseid ajatada,“ rääkis ta.

Tallinna Sadam tegi valitsusele ettepaneku, millega riik sel aastal sadama dividendidest ilma jääks. Tänasel valitsuse pressikonverentsil ütles peaminister Andrus Ansip, et ei poolda seda mõtet. „Riigile kuuluvad äriühingud peavad riigile ka kasumit tootma. Ma ei näe põhjust, miks peaksime loobuma Tallinna Sadamast dividendide väljavõtmisest,“ sõnas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077