Autor: Mariliis Pinn • 30. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnus mahapõlenud alajaama asemele uue ehitamine maksab 20 miljonit

Jaotusvõrk rajab Pärnusse Ülejõe piirkonda selle aasta juunis põlema süttinud alajaama asemele uue, mis peab valmima selle aasta detsembris. Ehituse ja seadmete hinnaks kujuneb üle 20 miljoni krooni, teatas firma.

Alajaama seadmete hanke võitis AS Siemens ning ehitustöösid hakkab teostama Eesti Energia tütarfirma AS Elektriteenused. Lisaks Jaotusvõrgu alajaamale said põlengu käigus kahjustada ka Põhivõrgu seadmed. Kahju suurus oli ligi 15 miljonit krooni. Põhivõrgu seadmete taastamise hange veel käib ning selle võitja ja täpne maksumus selgub lähiajal.

Praegu varustab Pärnus Ülejõel Rääma piirkonda õnnetuse ajal telki rajatud välialajaam, mis ehitati ja seadistati ööpäeva jooksul peale põlengut. Elektrivarustuse kiireks taastamiseks kulutas Jaotusvõrk ligi 5 miljonit krooni.

Põlengust tingitud elektrikatkestuse ajal rajati ligi kilomeetri pikkune maakaabelliin Pärnu haiglale, mis võimaldas haigla elektrivarustuse taastada teise alajaama kaudu. Sel sügisel rajatakse piirkonna parema elektrivarustuse tagamiseks veel mitu uut kaabelliini.

Õnnetust uurinud spetsialistide komisjoni järeldusena põhjustas põlengu lühisele mitte reageerinud kaitseautomaatika, kuna seda toitva akusüsteemi mahtuvus oli vähenenud, mis takistas süsteemi nõuetekohast töölerakendumist.

Pärnu Ülejõe Rääma piirkonda elektriga varustav Metsakombinaadi alajaam süttis põlema 4. juunil kell 9.47, mille tagajärjel jäi elektrita ligi 1400 majapidamist ja ettevõtet. Tulekahju kustutati päästeteenistuse poolt kell 10.45. Enamus piirkonna kliente sai elektri tagasi enne kella kahte päeval. Osade klientide elektrivarustuse taastamine jäi aga järgmisesse päeva.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077