Autor: Agnes Ojala • 26. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhivõrgu elektrieksport kasvas aastaga pea kaks korda

2007. aasta teises kvartalis kanti põhivõrgus siseriiklikult energiat üle umbes samapalju elektrit kui möödunud aasta samal perioodil, Eestist välja viidi aga pea kaks korda enam elektrit.

Sisetarbimiseks läks 1 700 gigavatt tundi (GWh) elektrit. Piiriülesed vood on Eestist väljuval suunal suurenenud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kahekordseks, samas sisenevad energiavood on veerandi võrra vähenenud. Eksport, import ja transiitenergia moodustasid selle aasta teisel kvartalil kokku 717 GWh, teatas Eesti Energia.

Elektrivõrku antud energiast toodeti perioodi jooksul taastuvatest energiaallikatest 1,2 protsenti ehk 27,9 GWh. Sellest 19,5 GWh oli tuuleenergia ning 8,4 GWh hüdro- ja prügienergia.

2007. aasta teise kvartali suurimateks lõpetatud investeeringuteks olid Ülejõe alajaama renoveerimine ja laiendus ning Emajõe alajaama 110 kilovoldiste (kV) maakaablite paigaldus Tartus, mis kokku maksid 42,7 miljonit krooni. Perioodi jooksul kuulutati Põhivõrgu liinide ja alajaamade renoveerimis- või ehitustööde teostamiseks välja neli uut hanget. Samuti sõlmiti leping Iru 110 kV alajaama laiendamiseks, et liita sinna Väo koostootmisjaam. Lepingu maksumuseks on 4 miljonit krooni.

Alates 1. maist hakkas kehtima uus kord taastuvelektri ja tõhusa koostootmise toetuse ning ostukohustuse rahastamisel. Vastavalt sellele maksti teises kvartalis tootjatele toetusteks ja ostukohustuse alusel müüdud elektrienergia eest kokku välja 14,5 miljonit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077