24. mai 2019

Kuidas nupukalt omale tarkvara arenduspartnerit valida?

Iga ettevõte ja selle juht on seisnud vähemalt korra olukorra ees, kus Excelist enam ei piisa ja vajalik on võtta kasutusele spetsiifilisem tarkvara, kirjutab Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier.
Columbus Eesti digitaliseerimisekspert Marko Seier
Foto: Stella-Kaisa Kanemägi

Kui vajadus on selge, siis tekivad paratamatult järgmised küsimused:

• Milline teenusepakkuja ja lahendus valida? Kas võtta suur tuntud firma või oma tuttav pisiarendaja?

• Äkki arendaks ikka ise? Seda juhul, kui selleks sisemine võimekus olemas on.

• Kui sisemist võimekust pole, kas siis peaks selle looma?

Columbuse tarkvara juurutamise praktikates oleme näinud erinevaid olukordi ja ka erinevaid lahendusi. Igale küsimusele ei ole häid üheseid vastuseid, kuid alljärgnevalt toome välja mõned meie kogemustele tulenevad vaated.

Igasuguse tarkvara arenduse puhul on peamine aspekt eripärasus. Mida keerukam protsess, seda keerukam on leida sobivat tarkvara. Samuti on Eesti organisatsioonid piisavalt eripalgelised, et tihtipeale tahetakse rätsepalahendusi ja harvemini soovitakse korrigeerida sisemisi protsesse tarkvara järgi. See tähendab, et tuleb arendada ja kohandada, mis omakorda tähendab ka ettevõttele kulusid.

Oletame, et kulude jaoks on eelarve olemas, siis jõuame tagasi algsete küsimuste juurde.

Tuntud arendaja vs pisiarendaja

Pisiarendajate eeliseks on kindlasti nende paindlikkus ning madalam hinnatase. Riskidena on laual aga see, et võidakse lubada asju, mida tegelikult ei suudeta teha, nad võivad olla pigem ühe tarkvara/platvormi kesksed ning kaasneb ka isikurisk.

Tuntud ja suurte arendajate eelised on kindlasti:

• suurem ressurss;

• rohkem eripalgelist kogemust;

• moodsate tehnoloogiate kiire õppimisvõime;

•laiem tooteporfell erinevate teemade jaoks;

• madal isikurisk.

Kuid nendega kaasnevad ka puudused:

• jäigem ajagraafikute planeerimisel;

• kipub veidi kallim olema.

Millised eelised ja puudused aga kaasnevad ise arendamisel?

Kindel eelis on see, et fookus on ainult Sinu ettevõtte arendustel, protsess on paindlikum ning ollakse ettevõtte siseeluga väga hästi kursis.

Puudus on aga sobiva töötaja või tiimi keerukas mehitamine, platvormide uuendamine võib osutuda keeruliseks, võib esineda ülekoormatust ja pikkasid järjekordi, teadmisi võib nappida. Lisaks kaasneb isikurisk.

Milline variant siis valida?

Columbuse kogemus näitab kahjuks seda, et isikurisk väikeste ja isearenduste puhul kipub mingil hetkel realiseeruma. Meie poole on mitmed ka suurfirmad pöördunud olukorraga, kus nende senine väike arenduspartner on kas umbe jooksnud või on sisemine arendaja töölt lahkunud. Algul ei juhtu midagi, aga mingil hetkel võib olukord raskeks minna. Seetõttu tasub vaadata suuremaid ja tuntumaid ettevõtteid. Suuremad kipuvad olema natuke kallimad, kuna nende üldkulud on paratamatult kõrgemad. Samas on saadav kindlustunne üldjuhul suurem.

Seega arendamise puhul tasub esimesena kaaluda tuntud ja suuremaid ettevõtteid. Seda kõike loomulikult välistamata ka väiksemaid, aga arvestades sealjuures nendega kaasnevate riskidaga.

Kui otsid enda ettevõttele arenduspartnerit, siis julgustame meiega ühendust võtma.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077