Autor: Mait Kraun • 14. detsember 2019

Börs: metallidel erakordselt hea nädal

Nädala börsiuudised: vask tõusis kuue kuu tippu; rauamaak kallines viiendat nädalat järjest; pallaadiumi meeletu hinnatõus jätkub; kuld odavnes; nafta hind kolme kuu tipus.
Tööstusmetallide hinnad tõuseid sellel nädalal mitme kuu kiireimas tempos.
Foto: Pixabay

Vase ja teiste tööstusmetallide hinnad tõusid sellel nädalal mitme kuu kiireimas tempos, sest USA ja Hiina kaubanduskõnelused edenevad ning see on globaalse majanduse jaoks hea uudis. Metallide nõudlus sõltub just suuresti globaalse majanduse käekäigust.

Washington on pakkunud välja, et loobub osadest Hiina kaupadele kehtestatud tariifidest. Samuti pakuti välja, et osasid tariife võiks vähendada. Samal ajal on Hiina lubanud osta rohkem USA põllumajandustooteid, ütlesid kõnelustega kursis olevad inimesed Reutersile.

Trump kirjutas neljapäeval Twitteris, et kaubandusleppele on jõutud väga lähedale. Samas Hiina poolset kinnitust pole veel tulnud.

Foto: Äripäev

Vask tõusis kuue kuu tippu

Need uudised mõjusid tööstusmetallidele väga positiivselt. Vase hind tõusis nädalaga kokku 4 protsenti ja otnn maksab 6160 dollarit. Vahepeal tõusis vask ka 6216 dollarini, mis on kõrgeim tase alates maist. Detsembri alguses saavutatud põhjadest on vask tõusnud umbes 6 protsenti.

Kaubanduslepe aitaks muret globaalse majanduse pärast leevendada, ütles FOREX.comi analüütik Fawad Razaqzada Reutersile. “Kaubandusega seotud optimism viib tuge kõrgemale ning aitab riskantsematel varadel tõusta.”

Lisaks sellele teatas Hiina valitsus, et plaanib 2020. aastal majanduspoliitikat efektiivsemaks teha. Hiina käekäik on väga tähtis, sest riik tarbib enam kui poole maailma metallidest.

Samas on metallide nõudluse ja pakkumise vahekord jätkuvalt ebasoodne ning nõrk globaalne majandus hakkab peagi hindu rohkem mõjutama, ütlesid Commerzbanki analüütikud. “Me ootame, et metallihinnad peaks järgmisel aastal suuresti langema,” ütlesid nad.

Foto: Äripäev

Teistest tööstusmetallidest kallines tina 2 protsenti ja alumiinium lisas 1,6 protsenti. Kummagi tonnihind oli reedeks vastavalt 17 153 ja 1768 dollarit. Tsingi hind tõusis 0,6 protsenti, 2265 dollarini tonnist.

Nikkel, mis on viimastel kuudel nõudlusega seotud murede pärast tublisti odavnenud, tõusis lausa 6,8 protsenti, 14 175 dollarini tonnist.

Rauamaak tõusis viiendat nädalat järjest

Hiina teatas reedel, et soovib oma majanduspoliitikat efektiivsemaks muuta, mis pani rauamaagi hinna kallinema.

Daliani toorainebörsil tõusis maikuu futuuri hind 92,8 dollarini tonnist. Eelmise nädalaga võrreldes tõusid hinnad ligi 6 protsenti. Ühtlasi on rauamaak kallinenud juba viis nädalat järjest.

Investorid ootavad nüüd Hiinalt värskeid meetmeid, millega plaanitakse majandust elavdama hakata. “Hiina majanduspoliitika suund on toorainete nõudlust arvestades 2020. aastal küllaltki soodne. Kõige enam saavad kasu rauamaak ja koksisüsi,” ütles Argonaut Securitiesi metallituru analüütik Helen Lau.

Loomulikult on rauamaagi hinnatõusule kaasa aidanud ka Hiina-USA kaubanduspingete leevenemine.

Rauamaak on pärast suvist langust viimastel nädalatel tublisti taastunud ($/tonn).
Foto: MarketsInsider

Pallaadiumi meeletu hinnatõus jätkub

Väärismetallide hulgas läks sellel nädalal jällegi hästi pallaadiumil, mis tõuseb järjest uute rekorditeni.

Pallaadiumi hind tõusis nädalaga kokku 5,9 protsenti, 1979 dollarini untsist. Analüütikud usuvad, et väärismetall ületab peagi ka 2000 dollari taseme, sest Lõuna-Aafrika Vabariigis on tootmine häiritud ning see on pakkumise poole pealt muresid juurde tekitanud. Juba praegu on turg küllaltki tugevas defitsiidis.

Pallaadiumit kasutatakse autode katalüsaatorites. Kuna emissioonidega seotud regulatsioonid on karmimaks muutunud, siis on autotootjatel aina rohkem metalli vaja.

Citigroup prognoosib, et pallaadium tõuseb järgmisel aastal lausa 2500 dollarini untsist.

Teistest väärismetallidest odavnes kulla hind 0,3 protsenti ja unts maksab 1472 dollarit. Hinna pani langema kaubanduskõneluste edenemine ja riskantsemate varade kallinemine. Hõbe kallines 0,1 protsenti, 16,96 dollarini untsist.

Nafta hind kolme kuu tipus

Nafta hind tõusis nädala lõpus viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni, sest USA-Hiina kaubanduskõnelused edenevad ning Suurbritannia parlamendivalimistelt tuli turgude jaoks soodne tulemus.

USA allikad ütlesid neljapäeval, et kaubandusleppe tingimused on paigas. Osadest tariifidest ollakse nõus loobuma ning hiinlased ostavad edaspidi rohkem USA põllumajandustooteid.

Brenti toornafta kallines nädala lõikes 2,8 protsenti ja WTI lisas 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 65,2 ja 60 dollarit.

18 kuud kestnud kaubandussõda on naftahindu surve alla hoidnud. Ebakindlus Brexiti osas on samuti naftale negatiivselt mõjunud. Eile toimunud valimistel võitsid aga konservatiivid parlamendis enamuse ning turgude jaoks oli see positiivne uudis.

Foto: Äripäev
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077