Autor: Mait Kraun • 28. juuni 2019

Börs: vase hind on tublisti alanenud; dollar muudab metallid odavamaks

Nädala börsiuudised: vase hind odavnes kvartaliga tublisti; dollari langus muudab metallid eurodes odavamaks; tsingi hind on langustrendis; rauamaak kallines kvartaliga ligi poole võrra; bensiini hind tõusis 10 protsenti.
Vask
Foto: Pixabay

• Tööstusmetallid püsisid sellel nädalal küllaltki stabiilsel tasemel, teistest paremini läks niklil, mis kallines enam kui 2 protsendi võrra. Kaubandussõda hoiab turgu surve all, aga dollari odavnemine mõjub positiivselt.

• Vase hinnalangus oli teises kvartalis viimase kolme aasta suurim, sest kardetakse, et Hiina ja globaalse majanduse aeglustumine hakkab nõudlust baasmetallide järele survestama.

• Tsingi hind jätkab kiires langustrendis, sest pakkumine kasvab ning börside varud suurenevad. Väärismetallidel aitas samuti tõusta dollari odavnemine ja tähtsa vastupanupunkti läbimine.

• Bensiini hind kallines 10 protsenti, sest nafta hinnatõus jätkub. Põhjuseks geopoliitiliste pingete kasv ning positiivsed ootused OPECi kohtumise osas.

Vase hind odavnes kvartaliga tublisti

Vase hind on viimasel ajal tõusnud ning püsis stabiilsena ka sellel nädalal, aga kvartali lõikes odavnes metall viimase kolme aasta kiireimas tempos, vahendab Reuters.

Metalli odavnemise põhjustena on välja toodud USA-Hiina kaubandussõja jätkumine ning Hiina majanduse aeglustumine, mis on nõudluse väljavaadet kehvemaks muutnud.

Vase hind kallines nädala lõikes 0,1 protsenti, 5991 dollarini tonnist. Kvartali lõikes on ehitus- ja elektritööstuses laialdaselt kasutatav metall odavnenud aga 7,5 protsenti.

“Praegu on seis kaubandussõja tõttu päris keeruline, aga Hiina stimuleerimismeetmed peaks aitama aasta teises pooles baasmetallide nõudlust turgutada,” ütles Liberiumi analüütik Ben Davis.

Sellel nädalavahetusel toimub G20 kohtumine, mis mõjutab tõenäoliselt suuresti ka tööstustoorainete turgu, sest omavahel kohtuvad ka USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping.

“Kaubandussõda on kõige suurem faktor. Kellelgi ei ole aimu, millal ja kuidas see läbi saab,” ütles Marex Spectroni analüütik Guy Wolf. Ta lisas, et ebakindlus hoiab majandusaktiivsust ja investeeringuid tagasi.

Dollari langus muudab metallid eurodes odavamaks

Samas on baasmetalle viimasel ajal toetanud odavnev dollar, mis muudab toorained teiste valuutade kasutajate jaoks odavamaks.

Dollari odavnemise on aga omakorda põhjustanud Föderaalreserv, kes on oma retoorikas leebemaks muutunud. Turuosalised ootavad, et keskpank langetab juba juulis intressimäärasid. Kuna keskpank otsustas alles detsembris intresse tõsta, siis on olukord viimastel nädalatel järsult muutunud. Selle tõttu on ka dollar võtnud suuna alla.

Dollari odavnemine sai hoo sisse just üle-eelmisel nädalal, mil toimus Föderaalreservi kahepäevane kohtumine. Juunis on dollariindeks (DXY) langenud ligi 2 protsenti. Euro on dollari suhtes kallinenud sellel kuul 2,1 protsenti.

Euro kurss dollarisse. Allikas: Yahoo Finance.

Tsingi hind on langustrendis

Tsinki hind on viimasel ajal aga langenud, sest pakkumine on paranenud ning metalli kättesaadavus on paranenud.

“Tsingi kontsentraadi pakkumise kasv ning vahetusbörside varude suurenemine on metalli kättesaadavust füüsilisel turul parandanud,” ütlesid ING panga analüütikud.

Väärismetallide hinnatõus jätkub

Väärismetallide hulgas kallines kuld nädalaga aga 2,2 protsenti ning unts maksab juba 1414 dollarit. hõbe odavnes aga 0,1 protsenti, 15,26 dollarini untsist. Kulda on samuti toetanud dollari odavnemine ning Föderaalreservi leebumine. Samuti murdis kuld üle-eelmisel nädalal läbi tähtsast vastupanupunktist, mis põhjustas turul suure ostuhuvi.

Rauamaak kallines kvartaliga ligi poole võrra

Erinevalt teistest tööstusmetallidest kallines rauamaak teises kvartalis kahe ja poole aasta kiireimas tempos, kirjutab Reuters.

Rauamaagi hinnad jõudsid Hiinas reedel järjekordse rekordini, sest oodatakse, et tooraine pakkumine saab olema ka aasta teises pooles kitsas. See pani kallinema ka terasefutuurid, mis tõusid reedel juba kaheksandat päeva järjest.

Kõige aktiivsem rauamaagi futuur (septembrikuu futuur) kallines Daliani toorainebörsil 122,9 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2014. aastast. Juunis tõusis rauamaak juba seitsmendat kuud järjest ning kvartaliga lisas tooraine hinnale lausa 47 protsenti.

“Fakt, et hiljuti avati Brasiilias uuesti Brucutu rauamaagi kaevandus, pole turule mingit leevendust toonud. Olukord on kitsas ka edaspidi,” ütles ANZ toorainete strateeg Daniel Hynes.

Teistest toorainetest odavnes tina 0,2 protsenti ning nikkel kallines 2,4 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 18 867 ja 12 660 dollarit.

Alumiiniumi hind püsis stabiilsena ning odavnes vaid 0,02 protsenti. Tonn maksab 1798 dollarit.

Bensiin kallines nädalaga 10 protsenti

Nafta hinnad kallinesid see nädal enam kui 3 protsenti, peamiseks põhjuseks geopoliitiliste pingete teravnemine Lähis-Idas.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga 3,2 protsenti ja WTI kallines 3,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 66,3 ja 59,2 dollarit.

Eelmise nädala lõpus tulistas Iraan alla USA mehitamata drooni, mis viimase väitel lendas nende õhuruumis. Lisaks geopoliitilistele pingetele on naftale toetavalt mõjunud ootused OPECi kohtumise osas, mis toimub juuli alguses. Kohtumisel vaadatakse üle tootmismahtude eesmärgid.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga lausa 10,1 protsenti ning tonn maksab juba 656 dollarit. Diislikütus kallines 2,8 protsenti, 596 dollarini tonnist. Kerge kütteõli lisas 2,6 protsenti, 582 dollarini.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077