Autor: Mait Kraun • 12. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: metallid on surve all, oodata on kallinemise jätkumist

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: metallid lühiajaliselt surve all, pikaajaliselt oodata kallinemise jätkumist; nikli hind võttis suuna alla; Citi: rauamaagi kallinemine jätkub; nafta tõusis viie kuu tippu; bensiini kiire hinnatõus jätkub.

Analüütikud usuvad, et järgnevate nädalate jooksul ei tohiks baasmetallide hinnad märkimisväärselt kallineda. Pikemat perioodi vaadates peaks tänavu alanud hinnatõus aga jätkuma, sest Hiina nõudlus on paranemas.

“Me usume, et baasmetallide hinnakasv saab olema järgnevatel nädalatel piiratud. Seda juhul, kui USA ja Hiina kaubanduslepet selle aja jooksul sõlmida ei suuda. Mure globaalse majanduskasvu pärast on jätkuvalt õhus,” ütles uuringufirma Fitch Solutions reedel klientidele saadetud kirjas.

“Sellegi poolest püsivad metallihinnad aasta algusega võrreldes küllaltki kõrgel tasemel. Pikaajaliselt peaks nende kallinemine jätkuma, sest Hiina nõudlus paraneb,” teatas uuringufirma.

Osalt hoiab metalle surve all ka suhteliselt tugev dollar, vaatamata sellele, et USA Keskpank on intresside tõstmise peatanud. Viimastel kuudel on dollari kurss liikunud pigem üles. Tõsi, metallide hinnatõusu see siiski peatanud ei ole.

Globaalne baasmetallide indeks. Allikas: S&P/TSX

Sellel nädalal odavnesid sisuliselt kõik baasmetallid. Suurimate kukkujate seas olid tina ja alumiinium, mis odavnesid kumbki 2,3 ja 2,1 protsenti. Tonnihinnad olid reedeks vastavalt 20 625 ja 1857 dollarit.

Alumiiniumi odavnemise põhjuseks võib osalt pidada Hiina alumiiniumiekspordi elavnemist. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvas eksport märtsis 59 protsenti, 546 000 tonnini.

Nikli hind võttis suuna alla

Nikli hind hakkas sellel nädalal kukkuma, vaatamata sellele, et analüütikud hoiatavad pakkumise puudujäägi eest, vahendab Reuters.

Tõsi, reedel aitas niklil mõnevõrra taastuda dollari odavnemine, mis muudab metallid teiste valuutade kasutajate jaoks odavamaks. Sama trendi oli märgata ka näiteks vase puhul.

Reedel vask kallines, aga nädala lõikes odavnes punane metall 0,7 protsenti, 6404 dollarini tonnist. Nikkel kukkus nädalaga 1,9 protsenti ja tonn maksab 12 906 dollarit. Tänavu on niklil aga hästi läinud, tuge on pakkunud varude vähenemine.

Kui Hiina juhitud projektid Indoneesias hakkavad õigeaegselt tööle, siis ei pruugi turul pikaajalist puudujääki siiski tekkida, ütlesid analüütikud neljapäeval.

“Fundamentaalnäitajad pakuvad jätkuvalt niklile tuge, sest roostevaba terase tootmine Hiinas oli märtsis tõenäoliselt taastumas, Shanghai börsi varud on vähenenud ning turul on ka madala tootmise tõttu niklisulfaadi puudujääk,” ütles investeerimisfirma Argonaut Securitiesi analüütik Helen Lau.

Citi: rauamaagi hinnatõus jätkub

Rauamaagi kiire hinnatõus jätkub ja tonnihind jõuab peagi 100 dollarini, ütlevad Citigroupi analüütikud, vahendab Bloomberg.

“Mereveo lastid on kokku kuivanud ajal, mil Hiina majandusandmed viitavad sellele, et nõudlus võiks paraneda,” ütlesid Citigroupi analüütikud. See läheb vastuollu Goldman Sachsi prognoosiga – investeerimispank arvab, et investorid peaksid kasumi realiseerima ja turult väljuma.

“Rauamaagi puhul ei ole praegu kõige tähtsam nõudlus, tähtsam on pakkumine,” ütles Citigroupi tooraineuuringute juht Ed Morse Bloombergile antud intervjuus. Pühapäeval investoritele saadetud kirjas öeldi, et kauplejad peaksid “seda rallit taga ajama” ja müümine ei ole praegu mõttekas.

Rauamaagi hinnad on tänavu tõusnud mitme aasta kõrgeima tasemeni, sest kaevandaja Vale SA mitmed tammid lõhkesid, mis segas tootmist. Samuti on BHP Group ja Rio Tinto tsüklonite pärast tootmist alandanud. Nüüd oodatakse rauamaagi turul defitsiiti.

Rauamaagi tonnihind. Allikas: Bloomberg/SGX.

Liibüa võimalik kodusõda võib naftaturgu šokeerida

Liibüa pealinna Tripoli ümber käivad võitlused on sundinud USA sõjaväge riigist taanduma. Konflikt võib hakata märkimisväärselt mõjutama ka naftahindu, vahendab CNBC.

Mässumeelsed võitlejad eesotsas kindral Khalifa Haftariga korraldasid Liibüa valitsusvägede vastu eelmisel nädalal üllatusrünnaku. Nüüd on tõsine oht, et riigis puhkeb kodusõda.

“Me oleme näinud, kuidas Venezuela tootmine langes väga järsult. Varud on võrreldes viie aasta keskmisega taandunud. Liibüa probleemi lisandumine võib turgude jaoks olla korralik šokk,” ütles S&P Global Plattsi energiaturu juht Dave Ernsberger CNBC-le.

Uudised tulevad ajal, mil naftahinnad on viimastel kuudel tublisti tõusnud. Brenti ja WTI toornafta on tänavu kallinenud enam kui 20 protsenti. Nädala lõpuks maksis kummagi barrel vastavalt 71,2 ja 64,1 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis lausa 4,7 protsenti ja tonn maksab juba 718,8 dollarit. Diislikütus lisas 2,8 protsenti ning tonn maksab 637 dollarit. Kerge kütteõli kallines 3,1 protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077