Autor: Mait Kraun • 16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: vase hind tõuseb; varude vähenemine kergitab tsinki

Nafta hind jätkab langust
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vase hind jätkas tõusu; varude vähenemine kergitab tsinki; pallaadium jõudis uue hinnarekordini; maailma suurim väärismetallide vahendaja avaldas tulemused; nafta hinnalangus jätkub.

• Vase hind tõusis ka sellel nädalal, sest investorid muretsevad pakkumise pärast ning kontsentraadi pakkumine on piiratud.

• Tsink kallines tublisti, sest tooraine Londoni metallibörsi varud langesid 10 aasta madalaima tasemeni. Hindu mõjutas ka USA-Hiina kaubandussõda.

• Pallaadium jõudis kõigi aegade rekordini, sest kauplejate hinnangul mõjuvad Hiina stimuleerimismeetmed väärismetallile väga positiivselt. Nimelt kasutatakse pallaadiumi peamiselt sõiduautodes.

• Nafta hind langes kolmapäeval juba 13. päeva järjest, bensiin kukkus 600 dollari tasemest allapoole. Analüütikute hinnangul võib hullem aga läbi olla.

Vase hind jätkas tõusu

Vase hind oli sellel nädalal tõusuteel, sest mure pakkumise pärast toetas hindu, vahendab Reuters.

Londoni metallibörsil kaubeldava vase hind tõusis nädalaga 0,5 protsenti, 6186 dollarini tonnist.

Punast metalli toetasid uudised, et Hiina ettevõte Jiangxi Copper ja kaevandaja Antofagasta on kokku leppinud madalamates rafineerimistasudes, ütles INGi analüütik Warren Patterson.

„See näitab ühe kahest – kas kontsentraadi pakkumine on piiratud või on Hiinas liiga palju rafineerimisvõimsust. Ma arvan, et see on mõlema koostoime,“ rääkis ta.

Ta lisas, et USA-Hiina kaubandussõda on hindu survestamas, vaatamata sellele, et viimastel päevadel on tekkinud lootus, et riigid suudavad pingeid maandada.

Varude vähenemine kergitab tsinki

Tsingi hind tõusis sellel nädalal tublisti, millele aitas kaasa varude vähenemine ning lootus, et Hiina ja USA kaubandussõda ei eskaleeru, vahendab Reuters.

Londoni metallibörsi tsingivarud langesid 125 400 tonnini, mis on viimase kümnendi madalaim tase. Ka Shanghai futuuribörsi varud on ligi 10 aasta põhjas.

„Lühiajaliselt on see väga toetav, aga Hiinas on kontsentraadi varud kasvamas ning tõenäoliselt hakkab Hiina tootmine järgmisel aastal suurenema,“ ütles Deutsche Banki analüütik Nick Snowdon.

Snowden lisas, et hindu on mõjutamas ka USA-Hiina kaubandussõda. Hiinast tähtsaid majandusandmeid enne kuu lõppu aga oodata ei ole.

Tsingi hind tõusis nädalaga kokku 3,1 protsenti, 2585 dollarini tonnist.

Teistest metallidest kallines tina 0,3 protsenti ja alumiinium odavnes 2,3 protsenti. Kummagi tonnihind maksis reedeks vastavalt 19 405 ja 1928 dollarit. Nikkel kukkus aga 4,5 protsenti ning tonn maksab 11 236 dollarit.

Väärismetallid olid peamiselt languses. Kuld odavnes nädalaga 0,5 protsenti ja hõbe kaotas 0,8 protsenti. Kummagi unts maksab vastavalt 1215 ja 14,3 dollarit.

Pallaadium jõudis uue rekordini

Pallaadiumi untsihind tõusis aga 3,6 protsenti, 1160 dollarini. Sellel nädalal jõudis hind ka 1178 dollarini, mis on uus kõigi aegade rekord. Analüütikute sõnul on kallinemise põhjustanud spekulatiivne ostmine, sest turul on olukord muutunud kitsaks. Pallaadiumi kasutatakse autode katalüsaatorites.

Maailma suurim väärismetallide vahendaja teatas tulemused

Maailma suurim väärismetallide vahendaja Wheaton Precious Metals teatas neljapäeval oma kolmanda kvartali tulemused, mis olid oodatust kehvemad, vahendab mining.com.

Ettevõtte kohandatud puhaskasum langes 49 protsenti, 35 miljoni dollarini. Käive langes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 8,5 protsenti. Wheatoni aktsia langes eile 4,4 protsenti.

Ettevõtte hõbedatootmine langes kolmandas kvartalis 24,9 protsenti, 5,7 miljoni untsini. Tõsi, üheksa kuu lõikes tootis ettevõte lausa 101 552 untsi kulda, mida on ligi 7 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Nafta hind langes edasi

Investorid ootavad aina enam, et nafta globaalsel turul tekib ülepakkumine, mille tõttu on hinnad langenud kiireimas tempos alates 2014. aasta krahhist.

WTI toornafta odavnes kolmapäeval juba 13. päeva järjest. Nädala lõikes kukkus WTI 5,5 protsenti, 57,06 dollarini barrelist. Brenti hind langes nädalaga 4,4 protsenti ning barrel maksab 67,37 dollarit. Teisipäeval kukkus nafta hind üle 7 protsendi ning Brent jõudis ka karuturule (vähemalt 20protsendiline langus eelmisest tipust).

Võime oodata taastumist?

Analüütikud ütlevad aga, et hinna langus on liiga sügavaks kujunenud ja peagi võiks oodata taastumist.

Kütuseturu nõustamisfirma GasBuddy analüütik Patrick DeHaan ütles MarketWatchile, et nafta hinna langus on tõenäoliselt liialdatud. „Teisipäevane järsk langus oli erakordne ja iseloomustab turgude psühholoogia muutust viimase kuu jooksul,“ nentis ta. „Nafta hind võib veelgi langeda, aga oleme juba põhjale lähedal.“

Uuringufirma Banyan Hill Researchi analüütik Matt Badiali usub, et kõige suurem naftaturu mõjutaja – Saudi Araabia – on saavutamas tootmismahu tippu ega suuda tempot üleval hoida. Saudi Araabia otsustas Iraani sanktsioonide ootuses tootmist suurendada. Selle nädala alguses teatas kuningriik, et plaanib detsembris vähendada päevast tootmist 500 000 barreli võrra. Nafta hinda see tõusma aga ei pannud.

Bensiini tonnihind langes üle pika aja 600 dollari tasemest madalamale. Nädalaga odavnes bensiin 4 protsenti, 589 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077