Autor: Tõnu Mertsina • 9. november 2022

Eksportivate ettevõtete konkurentsivõime on ohus

Eesti kaupu eksportivate tööstusettevõtete jaoks on kaubandustingimused ebasoodsad, kuna sisse ostetud kaupade hinnakasv on ekspordihindade kasvu ületanud. Kokkuvõttes seab see ohtu meie ekportivate ettevõtete konkurentsivõime, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina majanduskommentaaris.
Tõnu Mertsina hinnangul on meie ettevõtete konkurentsivõime ekporditurgudel ohus.
Foto: Swedbank

Kaupade kogueksport Eestist kasvas septembris jooksevhindades veel 14%, kuid Eesti päritolu kaupade väljavedu jäi eelmise aastaga võrreldes samale tasemele. Kui kolmandas kvartalis suurenes Eesti kogueksport 16%, siis Eesti päritolu kaupade väljavedu vaid veidi üle 1%. Eesti päritolu kaupade väljaveo osakaal on koguekspordis alates möödunud aasta sügisest vähenenud ja suurenenud on re-ekspordi osakaal. Kui eelmisel aastal oli Eestis toodetud kaupade osakaal koguekspordis keskmiselt ligi 72%, siis sel aastal 67%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077