Autor: Tõnu Mertsina • 10. oktoober 2022

Eesti ekspordimaht väheneb ja välisnõudlus nõrgeneb

Augustis kaupade ekspordi- ja impordimahtude vähenemine jätkus selgus täna avaldatud Statistikaameti andmetest. Jooksevhindades suurenes kaupade väljavedu Eestist koos reekspordiga küll 20% ja Eesti päritolu kaupade eksport 3%, kuid kuna ekspordihinnad kasvasid samal ajal 26%, on ekspordimaht ehk püsivhindades eksport juba pikemat aega languses, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Välisnõudlus nõrgeneb, prognoosib Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Foto: Swedbank

Eesti päritolu kaupade ekspordimaht väheneb juba alates aprillist ja kolmanda kvartali esimesel kahel kuul see langus süvenes. Kõige enam mõjutab Eesti päritolu kaupade eksporti mineraalsete õlide väljaveo tugev kukkumine. Kui ekspordiarvestusest jätta see kaubagrupp välja, oleks Eesti päritolu kaupade eksport suurenenud jooksevhindades 16%.

Toostusuudised.ee toetajad:
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077