Autor: Kristel Härma • 17. veebruar 2023

Kiiresti kasvanud aknatootja koondab kümneid inimesi

Peamiselt Põhjamaadesse aknaid ja uksi müüv Klar Home teavitas töötukassat 27 inimese koondamisest, sest töömaht on vähenenud.
Kiiret kasvutempot näidanud akende-uste tootja ja veebi teel müüja Klar Home peab koondama ning katsetab uusi turge, sest mahud on vähenenud.
Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees/Scanpix

Peamiselt vähenevad töökohad aknaid ja uksi tootvas ning neid ise interneti teel müüvas ettevõttes tootmise poolel, ütles Klar Home’i juhatuse liige Janar Tammjärv. Koondamise kõrval plaanib ettevõte keerulisemast ajast edasi minemiseks laieneda uutele turgudele, et rohkematel turgudel rohkem käivet teha.

“Kuna me olime väga kiirele kasvule orienteeritud ettevõte, siis me lihtsalt nüüd arvame, et me kasvame 2023. aastal tagasihoidlikult,” ütles Tammjärv. Seni on firma näidanud väga tugevat kasvu: kui 2020. aastal oli ettevõtte käive 8,9 miljonit eurot, siis 2021. aastal juba 16,5 miljonit eurot. Maksuametile esitatud käibenumbrid näitasid tugevat kasvu ka eelmisel aastal.

Kliendid on tuleviku osas ebakindlad, ostuotsuseid lükatakse edasi, kirjeldas Tammjärv olukorda, mis on praegu paljude ettevõtete jaoks tuttav.

Ehkki üks ettevõtte peamisi turge on Rootsi, mille majanduse kehvast käekäigust viimasel ajal palju räägitakse, ei arva Tammjärv, et Rootsis kuidagi eriliselt kehv aeg oleks, majanduse ebakindlus on pigem igal pool. "Meie küll täna ei näe, et Rootsi väga kuidagi teistmoodi käituks kui Norra ja Taani näiteks, kuhu me palju müüme."

Edasine plaan on turge laiendada. Uued turud on ettevõtte jaoks Saksamaa, Eesti, Šveits, Holland, Ukraina.

"Eestisse pole üldse müünud. Lihtsalt sõpradele ja tuttavatele," rääkis Tammjärv senisest kogemusest kodumaisel turul. Suuri lootusi nad aga koduturule ei pane.

Ukraina tundub väga põnev, märkis Tammjärv. Ukraina suure ülesehitamise juures nad aga tegutsema ei hakka, sest ei müü oma toodangut äriklientidele. "Me tahame ikkagi eraklienti ja meile tundub, et Ukraina mure on täna selles, et seal on hästi palju vahendajaid, kes teevad asju väga kalliks. Üritame neid spekulante sealt vahelt ära võtta."

Seda, kas ukrainlased praegu aknaid-uksi ostma hakkavad, Tammjärve sõnul nad ei tea, aga seda nad katsetavadki. "Meil suuri lootusi seal ei ole, aga me tahame enda nahal tunda, mis seal päriselt toimub."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077