Autor: Kaire Uusen • 24. oktoober 2022

Ristkihtliimpuidust paneel – kas tulevikus Eestis levinud ehitusmaterjal?

Modernsete suurte massiivpuidust majade ehitamine on võrreldes betoonhoonetega lihtsam ja ka paigaldamine kiirem. Samas napib ristkihtliimpuidust hoonete ehitamisel teavet, mille järgi neid niiskusturvaliselt projekteerida ja ehitada, tõdeb Tallinna Tehnikaülikooli värske doktor Villu Kukk.
Esimene ristkihtliimpuidust kortermaja Eestis ehitati Põlvas.
Foto: RKP Invest

Sademetele avatud massiivpuidust elemendid aga märguvad ja see võib kaasa tuua niiskuskahjustused. Sestap oligi Tallinna Tehnikaülikooli liginullenergiahoonete uurimisrühma eksperdi Villu Kuke doktoritöö eesmärk seada niiskustehnilised kriteeriumid ristkihtliimpuidust välisseinte projekteerimiseks, mille rakendamisel on võimalik tagada hoone õhupidavus ja niiskusturvalisus, arvestades seejuures ristkihtliimpuidu ehituse, tootmistehnoloogia ja ehitusaegse niiskusega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077