Autorid: Evelin Süld, Metsamajandusuudised.ee • 3. mai 2019

Peetri Puit laiendab 10 miljoni euroga tootmist

Puidutööstuse ettevõte Peetri Puit investeerib uude täisautomaatsesse CLT-liini ja tehasehoone juurdeehitusse 10 miljonit eurot, kirjutab metsamajandusuudised.ee.
Peetri Puidu juht Peeter Peedoma näeb ristkihtliimpuidu ehk CLT suurt perspektiivi.
Foto: Evelin Süld

Arcwood laiendas alles hiljaaegu oma tootmispinda ja sai 2016. aasta lõpus valmis uue tehasekompleksi, kus on tootmispinda 8000 m2. „Siis tundus, et meil seda pinda peaks mõneks ajaks jätkuma,“ ütles Peetri Puidu juht Peeter Peedomaa. Täna on nad seda teed läinud, et alustada uute investeeringutega täisautomaatse CLT-liini hankeks ja täiendava 6200 ruutmeetrilise tehasehoone juurdeehitusega.

Peedomaa sõnul ootavad kliendid neilt suurte gabariitidega detaile ja järjest enam nõudlus CLT osas kasvab. „Täna oleme oma investeeringuid alustanud vaakumpressidega, mille tootlikus on üsna väike. Automaatse liini investeering nõuab täiendavat tootmispinda. Uude tehasehoonesse oleme planeerinud väikse puhvri sisse. Jätame endale arenguruumi, et liikuda tehasemajade tootmise suunas ja tulevikus võimalikult palju konstruktiivset osa tehases ette valmistada,“ kommenteeris Peedomaa.

Ettevõtte juht laienemisega suurt töötajate arvu kasvu kaasnemas ei näe. „Teatud arvu inimesi peab juurde palkama ja praegusest töötajaskonnast osa liigub uue tehnoloogia tulekuga teistele töökohtadele,“ sõnas ta.

„Investeering on meie enda jaoks päris suur. Täna on ettevõtjad sellises olukorras, et paigalseis on ka juba tagasiminek,“ leidis Peedomaa, miks peab sammu pidama ja tehnoloogiliste arengutega kaasas käima.

Uue tehasehoone investeeringute maht on ca 10 miljonit eurot ja osaliselt saab ettevõtte laienemise jaoks rahastust ka riigilt. „Oleme saanud toetust ressursitõhusususe meetme kaudu Keskkonnainvesteeringute Keskuselt ning ülejäänud laienemiskulud kaetakse omafinantseeringu ja pangalaenuga,“ kommenteeris Peedomaa.

Uus investeering automatiseeritud tehasesse annab võimaluse tõsta CLT tootmismahtu ligilähedaselt kümme korda. Peedomaa sõnul mõeldakse sel korral laienedes veel pikemalt ette. „Tulevikuplaan oleks edasiarendada robotitega viimistlusliin. Seda praegune investeering ei hõlma.“

Arcwood näeb CLT tootmisel perspektiivi ja väljundit. „Tänase tootmisvõimsuse juures oleme pidanud suurtele, põhiliselt Skandinaavia hangetele, viisakalt ära ütlema. Hetkel meie tehnoloogiline võimekus selliste projektidega kaasarääkida ei võimalda,“ tõdes Peedomaa.

Väljakutsed, millest õppida

Arcwoodis on projektipõhine tootmine, kus laokaupa ei eksisteeri. Kõik toodetakse tellimuse alusel otse kliendile. Tänu laiapõhjalisele meeskonnale, omavad nad kompetentsi projekteerimisest kuni montaažini. „Me suudame oma inseneeridega projekteerida, tehases materjalid valmis toota, komplekteerida vajalike metalldetailide ja kinnitusvahenditega ning hiljem kliendi juures elemendid ka paigaldada,“ kommenteeris Peedomaa.

Arcwoodi tööde referents on väga mitmekülgne. Liimpuitkonstruktsoone on toodetud spordihallide, tootmis- ja ärihoonete, ühiskondlike objektide ja ka eramute tarvis. Kui tellimused tulevad, püütakse leida lahendus kõikidele soovidele. „Me ei tõmba piire ette, kas on suurprojekt või eratellija. Me tuleme vastu ja aitame kõiki kliente,“ lisas Peedomaa.

Üheks ettevõtte edulooks ja tõsiseks väljakutseks peab Peedomaa Tondiraba Jäähalli ehituses kaasalöömist. „Me suutsime toota, transportida ja monteerida Tondiraba Jäähalli. See on tänaseks meie tehtud tööde TOP nr 1. Kogu protsess projekteerimisest kuni paigalduseni oli väga keeruline.“ Peedomaa tõdeb, et iga tõsine väljakutse õpetab, annab kogemusi ning on areng ja edasiviiv jõud.

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist metsamajandusuudised.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077