Autor: Janno Riispapp • 2. veebruar 2022

Metsatööstus loodab korrata pankade kunagist tiigrihüpet

Kui Eesti metsa- ja puidutööstusel õnnestuks miljoneid tihumeetreid töötlemata materjali Põhjamaadesse eksportimise asemel kohapeal keemiliselt väärindada, oleks see võrreldav 90ndate tiigrihüppega, kui jätsime tšekiraamatud vahele ja läksime kohe internetipanganduse peale, usub sektori juht Henrik Välja.
Metsatööstuse väljavaateid tutvustasid (vasakult) TalTechi materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi professor Jaan Kers, Ernst & Young Balticu vanem-juhtivkonsultant Keiu Friedenthal ning Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juht Henrik Välja.
Foto: Andras Kralla

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juhi Henrik Välja sõnul looks praegu Soome ja Rootsi eksporditava paberi- ja hakkpuidu Eestis keemiline töötlemine täiendavalt üle 300 miljoni euro lisandväärtust ning see oleks „pigem konservatiivne hinnang”, sest analüüsis võrreldi seda haavapuitmassitootja Estonian Celliga, mis tegeleb puidu termomehaanilise, mitte keemilise töötlemisega.

Küsimusele, kas Eesti puidukeemiatööstustel oleks võimalik Skandinaavia omadega konkureerida, kui viimased tehnoloogiliselt ees on, vastas Välja, et lähiajal kindlasti mitte. Näiteks Soomes on 50 aastat väga teadlikult riiklikult investeeritud teaduse arendamisse, mida Eestis pole tehtud. Samas on lootus soomlastest ühes valdkonnas mööda hüpata.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077