Autor: Tõnu Mertsina • 6. jaanuar 2022

Mertsina: tööstusettevõtete optimismi varjutavad tootmist piiravad tegurid ja riskid

Vaatamata Eesti ja meie enamike kaubanduspartnerite tarnehäiretele, tööjõupuudusele, energiahindade tõusule ja pandeemiaga seotud piirangutele ning riskidele suutsid tööstusettevõtted, sealhulgas töötleva tööstuse ettevõtted, eelmise aasta lõpus oma tugevat tootmismahu kasvu jätkata, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina
Foto: Raul Mee

Novembris suurenes tööstussektori tootmismaht aastases võrdluses üle 6%, sealhulgas töötleva tööstuse tootmismaht 7% ja energiatootmises 19%. Mäetööstuses aga tootmismahu tugev langus jätkus, vähenedes aastaga ligi kolmandiku võrra. 11 kuu kokkuvõttes suurenesid eelmisel aastal tootmismahud töötlevas tööstuses 6% ja energiatootmises 15%, kuid vähenesid mäetööstuses 14%. Kuigi töötleva tööstuse ja energiatootmise eelmise aasta kasvude taga oli paljuski ka 2020. aasta tootmismahtude langus, mis viis võrdlusbaasi madalale, on nende majandusharude tootmismahud tõusnud tublisti kõrgemale ülemöödunud aasta alguse ehk pandeemia-eelsest tasemest.

Toostusuudised.ee toetajad:
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077