Autor: Kristjan Kurg • 20. september 2021

Elektrihinna tõus paisutas tootjate kulusid sadade tuhandete eurode võrra ja tekitab ahelreaktsiooni

Kui tsemendi- ja puitlaastplaaditootja jaoks on elektrihinna tõus toonud sadu tuhandeid eurosid lisakulusid, siis mõnes teises sektoris on elektri hinna mõju majandustulemustele pisike. Ettevõtjad mõtlevad aina enam ka lokaalsetele energiatootmise lahendusele.
Tsemenditööstuse Kunda Nordic Tsemendi juhi Meelis Einsteini sõnul on elektrihinna tõusul ettevõtte jaoks väga raske mõju.
Autor: Andres Haabu

Tsemenditööstuse Kunda Nordic Tsemendi juhi Meelis Einsteini sõnul on elektrihinna tõusul ettevõtte jaoks väga raske mõju. „See on ikka väga suur koormus meile, millega me ei osanud arvestada,“ tõdes Einstein. Ta täpsustas, et elektrihinna tõus on toonud tsemenditootjale sadade tuhandete eurode ulatuses prognoositust suuremad kulud.

Olukord on keeruline puitlaastplaadi tootmisega tegeleva ettevõtte Repo Vabrikud jaoks. „Kuna energiahinnal on omahinnas suur osa, siis see on väga valus,“ ütles ettevõtte juht Karin Kruuda. Ta selgitas, et võrreldes eelmise aastaga tuleb praegu elektri eest ligi 100 000 eurot kuus rohkem maksta ja elektrienergia osakaal omahinnas on kerkinud juba pea 10 protsendini.

Masinaehitusettevõtte Hekoteki juht Heiki Einpaul ja energeetikafirma Elcogeni finantsjuht Henri Kaar tõdesid aga, et elektri hind moodustab nende ettevõtete kuludest väikse osa ning seega finantstulemusi oluliselt ei mõjuta. „Me ei pea sellepärast hinda tõstma, et elektrihind tõuseb. Pigem on küsimus kõikide muude toomise sisendite hinnatõusus,“ rääkis Einpaul.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077