Autor: Margus Vals • 2. august 2021

Margus Vals: virtuaalne elektrijaam aitab suurtööstustel lisatulu teenida

Virtuaalne elektrijaam aitab vähendada suurtööstuste keskkonnajälge ja teenida lisatulu ning suurendab ka rohelise energia tarbimist, kirjutab Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.
Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.
Foto: Andras Kralla

Kuidas paindlik energiajuhtimine aitab taastuvat energiat rohkem kasutada?

Kliimaneutraalsuse poole liikumine on esitanud energiatööstusele mitmeid väljakutseid, millest üks suuremaid on küsimus, kuidas toota rohkem rohelist energiat, kuidas muutlikku tuule- ja päikeseenergiat salvestada, võrgu tasakaalu hoida ning elektritarbimise tipukoormusi tasandada, mis tulevad ette näiteks suure elektritarbimisega talvekuudel.

Eesti Energia näeb selle väljakutse lahendamisel kandvat rolli eelkõige suure energiatarbimisega ettevõtetel, kes saavad usaldada oma elektriseadmed energiaettevõtte paindliku energiajuhtimise teenistusse ilma, et seadmete põhifunktsioon kannataks ja teenida samal ajal tulu.

Kuidas süsteem toimib?

Kõigepealt lepitakse kokku tingimused ja piirangud, kuidas ning mis hetkel annab ettevõte oma elektriseadmed virtuaalsele elektrijaamale kasutamiseks.

Seejärel paigaldatakse tööstusruumi väike, raamatu suurune seade, mis hakkab suhtlema virtuaalse elektrijaama ja elektrituruga. Kui vaja, lülitub elektriseade lühikeseks ajaks välja, et jätta sellel ajal tarbimata jäänud elekter võrku. See omakorda aitab tasandada elektri tootmise ja tarbimise tasakaalu elektrivõrgus.

Teenus toimib ettevõtte jaoks nii-öelda nähtamatult, kõik operatsioonid kulgevad taustal automaatselt ja kliendil jääb üle ainult jälgida, kui palju on tema seadmeid kasutatud võrgutasakaalu tagamiseks ja kui palju on ta teeninud selle pealt tulu.

Lisaks kaasneb teenusega keskkonna sääst, sest seadmete targa lülitamisega hoitakse kokku märkimisväärselt CO2 iga MWh kohta, mida on elektrivõrgu tasakaalustamiseks kasutatud. Seadmete tark lülitamine tähendab seda, et seadmeid kasutatakse siis, kui elektrienergia hinnad on suhteliselt odavad ehk kui elektrisüsteemis on taastuvenergiat keskmisest enam.

Kuidas tekib tulu?

Tulu tekib sellest, et seadmete välja lülitumisel müüakse ettevõtte tarbimiseks planeeritud elekter energiaturul kallima hinnaga maha ja see teenitud tulu liigub tagasi ettevõttele. Tulu suurus on kuni 15% elektrit tarbitava seadme - näiteks kütteseadme - aastasest elektrikulust.

Tule osalema ja kuulama, kuidas lubjakivitoodete tootja Nordkalk oma Karinu karjääris osa pumpade elektrile kulutatud rahast tagasi teenib ja kuidas energiajuhtimise teenus praktikas töötab!

Nordkalki karjääri ja Estonian Celli tehast külastame juba 26. augustil, mil toimub seminar-ringreis "Energiasäästlikud lahendused". Päevakavaga saad tutvuda SIIN ja registreerida SIIN.

Kellele on virtuaalne elektrijaam mõeldud?

See sobib tööstusharudele, kus on suure energiatarbimisega seadmeid. Valdkondadest näiteks tselluloosi- ja paberitööstus, tsemenditööstus, külmhooned, logistikakeskused, puidutööstus, vee-ettevõtted, ¬metallurgia, keemia- ja plastitööstus, koostootmisjaamad. Neis kõigis on seadmed, mille tuluteenimise potentsiaal on praegu veel kasutamata. Näiteks külmutus- ja kütteseadmed, tööstuslikud boilerid, ahjud ning purustid, millega seotud protsessides on inertsus, mis võimaldab nende seadmete koormust nihutada ühelt ajahetkelt teisele.

Lisaks elektrit tarbivatele seadmetele on kasulik virtuaalse elektrijaamaga liita ka tootmis- ja salvestusseadmeid, mille tööd saab vastavalt vajadusele kiiresti ümber planeerida. Sinna hulka kuuluvad UPS-id, erinevad suured akud, koostootmisjaamad ja generaatorid. Oluline on, et elektrit tarbiva või tootva seadme koormuse muutmine ei mõjutaks ettevõtte põhiprotsesse.

Virtuaalse elektrijaamaga liitumisel on võtmetähtsus turvalisusel ja see ei häiri mitte kuidagi ettevõtte seadmete tööd. Kogu suhtlus ja seadmete juhtimine käib turvalise andmesidekanali kaudu, mis omab ISO 27001 infoturbesertifikaati.

Põhiprotsesside häirimatus on nurgakivi, millel paindlik energiajuhtimise teenus põhineb. Ettevõttega lepitakse alati kokku, millistel aegadel ja millistes piirides tohib tema elektriseadmeid reguleerida.

CASE STUDY

Liwathoni kogemus: virtuaalne elektrijaam võimaldab suurendada energiatarbimise efektiivsust

Muuga sadamas asuv Liwathon E.O.S. on Läänemere piirkonna suurim sõltumatu naftatoodete terminalioperaator. Liwathon käitleb põhiliselt raskeid kütteõlisid, mille hoiustamine ja transport nõuab toote sobiva temperatuuri vahemiku tagamiseks pidevat soojendamist, mistõttu on ettevõtte osutatav transiiditeenuse tehnoloogiline protsess energiamahukas ja kulukas. Läbi uute ja innovaatiliste tehnoloogiliste lahenduste otsitakse pidevalt võimalusi muuta terminalide tööd kuluefektiivsemaks.

Liwathon E.O.S.-i juhatuse esimehe Gert Tiivase sõnul aitab paindlik energiajuhtimise teenus neid eesmärke saavutada, võimaldades terminalide tehnoloogilise protsessiga paratamatult kaasas käiva energiaülejäägi müüa elektriturule tagasi.

„Konkurents terminalide turul on väga tihe. Konkurentsis püsimiseks peame pidevalt optimeerima terminalide tehnoloogilisi protsesse ja efektiivistama terminalide energiatarbimist,“ ütles Tiivas. „See on suur väljakutse, kuna sõltub mitmetest faktoritest nagu energiakandjate hind, välistemperatuur, meile saabuva raske kütteõli keemiline koostis, selle saabumise temperatuur jne. Paljusid tegureid me mõjutada ei saa, kuid omalt poolt saame rakendada parimat võimalikku tehnoloogiat ja tööprotsesse, neid pidevalt arendada ja parandada. Virtuaalne elektrijaam võimaldab suurendada energiatarbimise efektiivsust, kuna saame terminalide tehnoloogilises protsessis paratamatult tekkiva ja kasutamata jääva energiajäägi müüa turule tagasi.“

Eesti Energia paindliku energiajuhtimise teenusejuhi Maarja Tobrelutsu sõnul on Liwathon E.O.S.i kütteseadmed ilmekas näide sellest, kuidas elektrit tarbivad seadmed on võimalik selle koormust muutes panna täiendavat tulu teenima.

„Kõigil suurema elektritarbimisega ettevõtetel tasub julgelt meie poole pöörduda isegi juhul, kui esmapilgul tundub, et see teenus ei ole teie jaoks,“ toonitas Tobreluts. „Koos saame ettevõtte protsessid ja seadmed läbi analüüsida ning tuvastada, kui suur on paindlikkuse potentsiaal. Liwathoni puhul on tegemist hea näitega, kus koostöös ettevõttega leidsime üle ootuste sobilikud paindlikku tarbimist võimaldavad seadmed. Koostöö Liwathoniga on sujunud väga hästi ning kogu meeskond on olnud avatud ja kaasa mõelnud, et leida parim lahendus seadmete automaatika integreerimiseks virtuaalse elektrijaama platvormiga.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077