Autor: Tööstusuudised.ee • 11. juuni 2020

Minister Raul Siem: majandus püsib tööstusel

Meie riigi majandus püsib tööstusel ja selle arendamine on ülioluline, et luua kvaliteetseid töökohti, tagada kestlik majanduskasv ja lahendada sotsiaalseid probleeme, märgib väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem.
Foto: Liis Treimann

Eile toimus väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siemi juhtimisel Tööstus 2030 ekspertkogu, kus arutati töötleva tööstuse erialaliitude esindajatega kriisi mõju tööstussektorile, potentsiaalseid võimalusi tööstureid riigi poolt kriisi ajal toetada ning tulevikuvisioone, et kindlustada sektori pikaajaline areng ja jätkusuutlikkus.

Ministri sõnul on tööstussektor Eesti riigi jaoks ülioluline, andes ligi kaks kolmandikku ekspordist ning pakkudes tööd sadadele tuhandetele inimestele.

„Meie riigi majandus püsib tööstuse peal ja selle arendamine on ülioluline, et luua kvaliteetseid töökohti, tagada kestlik majanduskasv ja lahendada sotsiaalseid probleeme. Kõik teie ootused peavad saama läbi analüüsitud ning tegevus riigi poolt maksimaalse toe, nende põhimõtete eest seisame. Arvan, et meil on väga palju ühiseid eesmärke, mille suunas liikuda,“ ütles Siem.

Minister tõdes, et senini on sektor kriisi ajal väga hästi hakkama saanud, kuid kriisi mõju võib end alles lähikuudel näitama hakata. „Täna on väga keeruline prognoosida seda, kuidas viirus näiteks septembris või oktoobris kulgeb. Mõned skeemid näitavad viiruse teise faasi saabumist ja sellega peame me kindlasti kõik arvestama. Juhul, kui me seisame taaskord piiride sulgemise fakti ees ehk me näiteks ei saa arvestada vaba tööjõu liikumisega, siis peame leidma siseriiklikke ja kiireid lahendusi, kuidas saaksime oma inimesi tööjõuturule rakendada,“ ütles Siem.

Kohtumisel arutati ka erinevaid võimalusi, kuidas saaks riik tööstureid kriisi ajal toetada. „Kindlasti ei ole riigi eesmärk puhtalt toetuste jagamisel, vaid peame leidma lahendusi, et toetada sektori ja ettevõtete arengut pikemas perspektiivis. Peame siin ka teiste ministeeriumidega ühiselt pingutama ja leidma lahendusi, mis pakuksid sektorile kõige enam tuge, aitaksid kriisi ajal ellu jääda ja sellest edukalt väljuda. Nende meetmete väljatöötamisega peame väga põhjalikult tegelema,“ ütles Siem.

Tööstuspoliitika ekspertkogu koguneb vähemalt neli korda aastas ning koordineerib väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri eestvedamisel tööstuspoliitika tulevikutegevusi ning nende täitmist. Sellel aastal kogunes ekspertkogu teist korda.

Ekspertkogusse kuuluvad Masinatööstuse Liidu, Metsa- ja Puidutööstuse Liidu, Toiduainetetööstuse Liidu, Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu, Elektroonikatööstuse Liidu, Trüki- ja Pakenditööstuse Liidu, Elektritööstuse Liidu, Keemiatööstuse Liidu, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Tööandjate Keskliidu, Rahandusministeeriumi, Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077