Autor: Anu Jõgi • 17. veebruar 2020

Elu Hiina tehases: kahenädalane karantiin ja koosolekuruumi desinfitseerimine

Shanghai metrood desinfitseeritakse praegu seoses koroonaviiruse leviku hirmuga varasemast sagedamini.
Foto: Xinhua/Ding Ting/Scanpix
Sel ajal kui suurem osa eurooplasi üritas veebruari alguses paaniliselt Hiinast minema saada, tahtis masinaehituskorporatsiooni Valmet soomlasest juht Kari Humalajoki kiiresti Hiinasse jõuda.

"Olin mures, et lennufirmad lõpetavad lennud Hiina, enne kui tagasi koju jõuan," rääkis ta Helsingin Sanomatele telefonitsi Shanghai eeslinnast. "Oleks olnud eetiliselt küsitav, kui ma poleks juhina ise kohal, kui on probleeme."

Humalajoki on tööga seoses alates 2006. aastast Hiinas elanud. Praegu on ta Valmeti paberi ärisuuna Hiina piirkonna juht, tema vastutada on Valmeti tehased Xi’anis ja Shanghais.

Humalajoki on tagasisaabumisest peale töötanud kodus, sest töökohale ei soovitata minna. Nagu paljud teised, oli ta 14 ööpäeva kodukarantiinis.

Shanghais soovitatakse 14päevast kodukarantiini kõigile, kes on tulnud linna teistest provintsidest või välismaalt lennujaamade kaudu. Sama kehtib ka Pekingis.

Humalajoki on kogu aeg terve olnud. Ettevõtte juhina otsustas ta siiski koos teiste juhtidega, et vabatahtlik karantiin puudutab ka teda.

Valmeti teenistuses on Hiinas 1800 inimest, kellest üle 95 protsendi on hiinlased. Shanghai koostetehases töötab ligikaudu 700 ja Xi’anis 300 inimest.

Ettevõte peab välja uurima, kus töötaja puhkas

Viimastel nädalatel on tehastes vaikne olnud. Algul oli kõigil uue aastaga seotud puhkus, mida koroonaviiruse pärast keskvalitsuse otsusega pikendati 10. veebruarini. Ettevõtteid on kohustatud kindlaks tegema, mis provintsides töötajad puhkusel käisid. Kui keegi on külastanud riskipiirkonda, peab olema kodus karantiinis enne tehasesse tulekut.

Valmeti tehase töötajate elumajas on valmis pandud ruumid, kus riskipiirkonnas viibinud teistest eraldi elavad. Ettevõte varustab neid toidu ja muu vajalikuga.

Humalajoki sõnul nõuavad kohalikud ametivõimud iga töökohale saabuva töötaja kohta selgitusi. Tehasesse pääseb alles siis, kui nimi on ametivõimude nimekirjas. Tehase väravas mõõdetakse töötajate kehatemperatuuri.

Ka tehases on kasutusel hulk piiranguid. Näiteks sööklasse ei minda suure grupiga, vaid inimestel soovitatakse süüa oma laua taga.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077