Autor: Katariina Krjutškova • 13. veebruar 2020

Sarkop tüürib pankrotti

Sarkopi tootmishoones oli töötajatele mõeldud külmkapp peaaegu tühi. Endistest töötajatest oli sinna oli hallitama jäänud üks vana hautatud sealiha konserv.
Foto: Andras Kralla
Seni ühest vägevaimast eritellimusmööbli tootjast Sarkopist on endise kaitsepolitseiniku Indrek Põdra osalemisel alles jäänud riismed: tootmishoones on tegevus lõppenud, palgad on maksmata ja kohus peatas firma saneerimismenetluse.

Aastakümneid tegutsenud mööblitööstus Sarkop nörritab juba mitu kuud oma ettevõtte töötajaid ja saneerimisemenetluse lõpetamise määrusest selgub, et veelgi kauem on ettevõte meelehärmi valmistanud võlausaldajatele. Pikaaegse mööblitootja Sarkopi elluäratamiseks koostatud saneerimiskavas rikuti kohtu hinnangul võlausaldajate õiguseid, neid koheldi ebavõrdselt ja eelistati seotud isikuid.

Lisaks teatas SEB Liising kohtule, et saneerimismenetluses on oluline rikkumine, sest kavas esitatud panga nõue kirjutati mitu korda tegelikust väiksemaks. Samuti on kohus teinud etteheiteid Sarkopi saneerimismenetlejale, tuntud vandeadvokaadile Olev Kuklasele, kes peeti hiljuti kinni seoses kohtuniku altkämaksuafääriga.

Möödunud aasta lõpus enne jõule saadeti Sarkopi töötajad puhkusele, ent uuel aastal tööle naastes ootas neid uksel teade: “Head uut aastat! Priit Noorhani korraldusel ei toimu 06.01.2020 AS Sarkopis töötamist. Edaspidine töötamise info täpsustub!”

Ripakile jäänud töötajad

Paraku polnud info täpsustunud ka selle esmaspäeva hommikuks. Tootmishoones valitses vaikus: eesruumis oli isegi kell seisma jäänud ja töötajate riidekapid minema viidud. Maja oli külm, sest küte on välja lülitatud tükk aega tagasi. Ehkki veel sügisel töötas mööblifirmas üle kuuekümne inimese, oli esmaspäeva hommikul kohal vaid kaks. Nendestki üks oli töölepingu Sarkopiga juba lõpetanud.

Tootmisruumides viibinud töötajad väitsid, et Sarkop pole neile novembrist saati palka maksnud. Seetõttu on töölt lahkunud kümned inimesed. Küsimuse peale – mida nad sellest olukorrast arvavad – väljendasid nad vaid oma segadust ja teadmatust. Keset tühja ja kõledat tootmishoonet seistes kehitasid töötajaid õlgu ja väitsid, et nemadki ei tea asjast midagi ega oskagi midagi arvata.

Sarkopi võlausaldaja ja ettevõtte Retlar juhatuse liige Ülar Männilaan ütles, et tema hinnangul koheldakse firma töötajaid halvasti. “Tekivad küsimused, mis juhtus, miks juhtus ja miks nad niiviisi käituvad? Pigem on mure nende inimeste pärast, kes on sinna ripakile jäänud ja kelle närvikavaga mängitakse,” lisas ta.

Täispikka artiklit loe Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077