Autor: Tööstusuudised.ee • 18. oktoober 2019

3 soovitust tarnijate hindamiseks

Soome hanketeenusettevõtte ValueSource Partners OY tegevjuht Juha-Matti Alve andis kolmapäeval toimunud ostujuhtimise aastakonverentsil kolm võtmesoovitust, mida järgida oma tarnijate hindamisel.
Juha-Matti Alve 15. Ostujuhtimise aastakonverentsil
Foto: Raul Mee

1. Võta kasutusele mõistliku suurusega mõõdikute ehk võtmenäitajate komplekt

„Mõnikord arvavad juhid, et mida rohkem mõõdikuid, seda parem ja kindlam kontroll oma hankija üle. Samas koormab liiga paljude näitude arvutamine, haldamine ja jälgimine hangetega tegelevat personali liigselt ning tulemused võivad parenemise asemel hoopis halvemaks muutuda,“ nentis Alve. „Kindlasti ei ole mõtet leiutada 15 erinevat mõõdikut selleks, et oma hankijaid hinnata.“ Tema sõnul piisab tegelikult vaid 5-6 võtmenäidust.

2. Jälgi, et juurutatud mõõdikud oleks kindlasti seotud ettevõtte strateegiaga, mitte ei oleks valitud juhuslikult

„Niisama hinnata puhtalt hindamise rõõmu pärast midagi ei tasu, vaid igal valitud mõõdikul peab olema väga kindel ja konkreetne seos ettevõtte strateegia ja võtmenäitajatega,“ ütleb Alve. „Vaid sellisel juhul, kui mõõdikud omavad ettevõtte strateegia ja eesmärkide seisukohalt mingisugust mõtet, on võimalik oma sisseoste samuti eesmärgipäraselt juhtida.“ Seega tasub alati läbi mõelda, milleks mingisugust näitu tarvis on, mitte aga valida neid suvaliselt või kellegi teise eeskuju alusel. „Muidu on tegemist lihtsalt infoga, mida on küll tore teada, kuid millest pole ettevõtte eesmärkide täitmise seisukohast mitte mingit kasu,“ räägib Alve.

3. Teavita oma hankijaid valitud mõõdikutest ja nende olulisusest ettevõtte strateegiliste eesmärkide saavutamisel

„Kindlasti tuleb oma mõõdikutest teavitada ka oma hankepartnereid, et nad saaksid aru, mis on teie ettevõtte jaoks oluline,“ peab Alve partnerite informeeritust oluliseks. „Samas on alati olemas hirm ja ka tegelik võimalus, et partnerid hakkavadki käituma nii, et optimeerivad ainult jälgitavaid võtmenäitajaid ning jätavad kõik muu unarusse. Seetõttu on oluline samaaegselt ka heade partnerlussuhete ja vastastikku mõistva ning kasuliku koostöö ülesehitamine inimlikul tasandil.“

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077